ARHIVA B365

Primăria Capitalei organizează un concurs de soluţii pentru reconstruirea Halei Matache

Reconstrucţie Hala Matache. Concursul de soluţii este realizat împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România şi urmăreşte reconstruirea monumentului, respectând modelul halei demolate în anul 2013. Administraţia locală precizează că cele două instituţii pregătesc caietul de sarcini necesar organizării concursului, în conformitate cu normele europene referitoare la organizarea concursurilor de urbanism în vigoare.

Ne dorim să reconstruim această Hala, care a reprezentat timp de mulţi ani unul din simbolurile Bucureştiului. Hala Matache va fi refăcută aşa cum a fost, după planuri realizate de cei mai buni specialişti. Vom organiza un concurs de soluţii la care colaborăm şi cu Ordinul Arhitecţilor din România, pentru că ne dorim că cea mai bună idee să se materializeze într-o nouă Hala Matache, un nou simbol al Bucureştiului. Ne respectăm istoria şi oraşul, monumentele şi reperele acestuia„, explică primarul Capitalei într-un comunicat.

Reconstrucţie Hala Matache. În bugetul PMB pe anul 2017, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a prevăzut suma de 800.000 de lei, necesară organizării acestui concurs, iar pentru lucrările de reconstruire a halei, suma urmează să fie stabilită în funcţie de devizul proiectului de execuţie.

Hala Matache, împreună cu multe alte clădiri din perioada interbelică, sau chiar mai vechi, a fost demolată în 2013 de Primăria Capitalei, condusă în acel moment de Sorin Oprescu, pentru a fi lărgită strada Buzeşti – Berzei, denumită ulterior bulevardul Uranus.

Reconstrucţie Hala Matache. Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a contestat în instanţă, însă, demolarea acestei hale, deoarece intră în categoria monumentelor istorice. Drept urmare, Tribunalul Bucureşti a anulat, la începutul lunii decembrie 2015, planurile urbanistice în baza cărora s-au lărgit străzile Buzeşti-Berzei şi în baza cărora s-a demontat Hala Matache, deoarece instanţa a constatat că avizul de mediu ar fi fost emis ilegal.

Hala Matache Măcelarul, din Bucureşti, a fost un monument al arhitecturii inginereşti din secolul XIX, construit de către primăria Bucureşti între 1887 şi 1899 şi demolat în martie 2013. Imobilul se afla pe Lista Monumentelor Istorice în vigoare, iar conducerea administraţie locale din acel moment a precizat că hala, de fapt, a fost dezasamblată şi va fi reconstruită în altă zonă. Dar, până în prezent, nu s- luat nicio măsură pentru reconstruirea acesteia.

Reconstrucţie Hala Matache. Societatea Administrare Active Sector 3 va începe în perioada următoare procedura de selecţie a unui partener pentru dezvoltarea zonei comerciale a proiectului Hala Laminor, potrivit unui comunicat emis joi.

Parteneriatul va fi încheiat pe o perioadă de 50 de ani, în vederea dezvoltării proiectului pentru zona comercială, respectiv 35.000 mp. Preţul de pornire pentru întreaga perioadă este 174 euro/mp„, se arată în comunicatul transmis de Primăria Sectorului 3.

Reconstrucţie Hala Matache. Primăria Sectorului 3 a preluat în anul 2014 Hala Laminor, care are o suprafaţă de 68.000 de mp. Proiectul „Hala Laminor” este structurat astfel: 35.000 mp (aproximativ 50%) – destinată zonei de agrement (cultură, sport, parc ştiinţific, recreere, educaţie, cercetare şi administraţie) – şi 35.000 mp (aproximativ 50%) zona comercială, partener privat, destinată comerţului, alimentaţiei publice şi altor activităţi conexe.

Reconstrucţie Hala Matache. Primăria Sectorului 3 a primit, în luna februarie a acestui an, avizul de la Ministerul Culturii pentru punerea în siguranţă a clădirii monument Hala Laminor, pentru Planul Urbanistic Zonal.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button