Primăria Capitalei negociază cu mai multe bănci un împrumut pentru finanțarea proiectului de reabilitare al sistemului de termoficare din Bucureşti

26 iul. 2021
301 Afișari
Primăria Capitalei negociază cu mai multe bănci un împrumut pentru finanțarea proiectului de reabilitare al sistemului de termoficare din Bucureşti
Primăria Capitalei negociază cu mai multe bănci un împrumut

Primăria Capitalei negociază cu mai multe bănci un împrumut. Banii ar fi destinați mai multor proiecte, dar și pentru acoperirea unor rate pentru un împrumut mai vechi.

Primăria Capitalei negociază cu mai multe bănci un împrumut. Este vorba despre discuții pe care instituția condusă de Nicușor Dan le are cu Banca Comercială Română (BCR), BRD, UniCredit și Raiffeisen Bank.

Valorea împrumutului este, conform profit.ro, depeste 135 de milioane de lei și ar urma să asigure lichiditățile necesare proiectelor „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București”, „Pasaj Doamna Ghica” și „Penetrație Prelungirea Ghencea – Domnești”, dar și ratele scadente la împrumuturi contractate de la BRD – Groupe Societe Generale și Ministerul Finanțelor Publice.

Conform informațiilor oferite de sursa citată, în data de 23.07.2021 au fost depuse 7 oferte de finantare, dintre care 4 oferte pentru lotul 1, din partea BRD, BCR, UniCredit si Raiffeisen, iar pentru lotul 2 au fost depuse 3 oferte, din partea BCR, UniCredit si Raiffeisen.

Pentru primul lot, împrumutul va fi contractat pe 10 ani, cu o perioadă de graţie de 12 luni, iar pentru al doilea lot se va semna pe 5 ani, fără perioadă de graţie.

Primăria Capitalei negociază cu mai multe bănci un împrumut. Și alte proiecte, tot pe credit

În septembrie 2020 BRD-Groupe Societe Generale a câștigat licitația pentru acordarea unui credit către Primăria Municipiului București de până la 100 de milioane de lei pentru finanțarea unor investiții publice de interes local, pentru 10 ani.

O pate din sumă este utilizată pentru finanțarea unor proiecte de infrastructură rutieră aflate în derulare, printre care „Pasaj Doamna Ghica”, „Modernizarea unor artere de penetrație, străpungeri, supralărgiri și pasaje rutiere și pietonale – Penetrație Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București – Pitești” și ”Lărgire Șoseaua Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca și Șoseaua Petricani”.

O altă parte din banii împrumutați acoperă o parte din componenta nerambursabilă a proiectului privind achiziționarea a 100 de troleibuze cu autonomie și 130 de autobuze hibrid, care se ridică la un total de 487,872 milioane de lei (inclusiv TVA).

În toamna anului 2019, municipalitatea a mai negocat cu băncile, atunci pentru a contracta de pe piaţă finanţări rambursabile pe maximum 10 ani de aproape 575 milioane lei.

La finalul lunii iunie, Nicușor Dan preciza că Primăria Capitalei se confruntă cu probleme financiare. Lipsa de fonduri a Primăriei Municipiului București se va materializa în cedarea mai multor proiecte importante de infrastrucutră către primăriile de sector.

Cookies