Primăria Capitalei își va achita integral datoriile către Termoenergetica, spune Nicușor Dan. Ce altă sumă importantă va plăti PMB

26 nov. 2021
351 afișări
Primăria Capitalei își va achita integral datoriile către Termoenergetica, spune Nicușor Dan. Ce altă sumă importantă va plăti PMB
Primăria Capitalei își va achita integral datoriile către Termoenergetica, spune Nicușor Dan. Ce altă sumă importantă va plăti PMB. Sursa foto: Adevărul

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri, 26 noiembrie că Primăria Capitalei va face două plăți esențiale pentru această iarnă pe 10 decembrie, odată cu acordarea de către Guvern a cotelor defalcate din impozitul pe venit. Este vorba despre achitarea datoriilor pe care Primăria Generală le are către Termoenergetica, precum și achitarea integrală a subvenției, o premieră potrivit edilului.

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a oferit vineri, 26 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, o serie de informații privind viitoarele plăți pe care le va efectua Primăria Muncipiului București.

Nicușor Dan: Nu vom mai avea datorii ale Primăriei Bucureşti către Termoenergetica

Astfel, potrivit lui Nicușor Dan, urmează ca PMB să facă două plăți importante pe 10 decembrie, odată cu acordarea de către Guvern a cotelor defalcate din impozitul pe venit. Ar fi vorba despre achitarea datoriilor pe care Primăria Capitalei le are către compania Termoenergetica, responsabilă cu distribuirea agentului termic în București, dar și achitarea integrală a subvențiilor, potrivit G4media.

„În acel moment, 10 decembrie, nu vom mai avea datorii ale Primăriei Bucureşti către Termoenergetica. Şi, de asemenea o noutate, în sfârşit se plătesc cei 950 de milioane de lei subvenţie integral, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii ani. Au fost ani în care s-au plătit 500 de milioane, 600 de milioane, şi de acolo toate problemele cu care ne confruntăm noi azi. Începând de la 1 ianuarie, însă, situaţia se schimbă, pentru că factura lunară pe care noi va trebui să o plătim nu o să mai fie de nivelul 120-130 de milioane, o să fie de nivelul 250 de milioane.

Noi primim de la Guvern în fiecare lună între 300 şi 350 de milioane, subvenţia la transportul public este cam 100 de milioane, deci numai aceste două subvenţii ar depăşi banii pe care îi primim de la Guvern. De aceea este important ca noi în cursul lunii decembrie, împreună cu Guvernul, să avem o predictibilitate a sumelor pe care le vom primi ca ajutor de la Guvern pentru subvenţionarea căldurii”, a declarat Nicușor Dan.

Ce propunere surprinzătoare a făcut Primarul Capitalei

Primarul Capitalei a propus, de asemenea, creșterea prețului gigacaloriei pentru populație de la 164 lei la 280 lei. Această modificare ar urma să intre în vigoare chiar de pe 1 decembrie, și este rezultatul unor calcule și discuții purtate cu consilierii generali ai Capitalei. Dintre aceștia, consilierii PNL și PMP au dat un vot favorabil modificării, în timp ce consilierii PSD și USR s-au opus schimbării ce ar duce la o cheltuială mai mică din partea PMB.

„Am făcut o evaluare a creșterii de preț pentru cetățenii care au centrale individuale și am făcut comparație cu creșterea pe care dumnealor o suportă de la 1 noiembrie și am luat în calcul și calitatea servicului pe care îl oferim. Acest 280 lei este mai puțin decât prețul plătit de bucureștenii cu centrală de apartament. Am luat în calcul și că prețul la gigacalorie pentru populație nu s-a mărit din 2011. Atunci prețul global al gigacaloriei era 320 lei, iar acum a ajuns la 980 lei, iar noi plătim diferența prin subvenție. Ne-am uitat și la prețul gigacaloriei în orașele din țară. Înainte de scumpirile de la 1 noiembrie, în orașele cu sistem centralizat de încălzire era 280, iar după scumpiri a ajuns între 350 și 500 lei.”, a declarat Nicușor Dan.

Cookies