ARHIVA B365

Scandal între Primăria Capitalei şi Inspectoratul în Construcţii din cauza Pasajului Basarab

Potrivit Primăriei Capitalei, Pasajul Basarab a fost supus tuturor testelor, iar rezultatele acestora confirmă siguranţ şi stabilitatea acestuia în cele mai dificile condiţii de exploatare. Toate aceste teste au fost confirmate de către proiectanţi şi consultanţi, Pasajul  Basarab fiind 100% sigur pentru punerea în exploatare, susţin reprezentanţii PMB într-un comunicat de presă.

„Considerăm că incompetenţa şi iresponsabilitatea unor funcţionari ai Inspectoratului de Stat în Construcţii ăşi spun cuvântul.
Aceştia lansează afirmaţii publice care dezinformează grav opinia publică şi induc panică în mod nejustificat în rândul populaţiei”
, susţin oficialii PMB.

Conform sursei citate, recepţia Pasajului Basarab se face în două etape: la terminarea lucrărilor şi la expirarea perioadei de garanţie (recepţia finală). În plus, potrivit legislaţiei în vigoare, reprezentanţii proiectantului şi ai ISC nu pot face parte din Comisia de recepţie, aceştia având calitatea de invitat, numai la cele două faze de recepţie enuntate mai sus.

Autorităţile invocă acte legislative diferite

„Procesul verbal de punere în folosinţă şi dare în exploatare a Pasajului Rutier Basarab s-a făcut în baza art. 31 din Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţie aprobat prin HG nr. 273/1994, cu modificările ulterioare, care nu prevede obligativitatea investitorului de a invita reprezentanţii ISC.  În articolul respectiv se precizează că procesul verbal de predare-primire încheiat îin aceste condiţii nu este un proces verbal de recepţie pentru partea de lucrare în cauză dar investitorul poate cere înscrierea în procesul verbal de recepţie, întocmit la terminarea lucrării în întregime a tuturor viciilor ascunse şi a celor decurgând din executarea necorespunzătoare”, au motivat reprezentanţii Primăriei Bucureşti.

În replică, purtătorul de cuvânt al ISC, Iulia Gheorghe, a declarat sâmbătă dimineaţa la Realu’itatea TV că în cazul inaugurării unor lucrări finanţate din fonduri publice este obligatorie prezenţa inspectorilor instituţiei în calitate de invitaţi. „Până la această dată, PMB nu a comunicat încheierea lucrărilor de investiţii deşi avea această obligaţie prin art. 76 din normele de aplicare a Legii 50 din 1991….PMB nu a informat asupra intenţiei recepţiei şi nu a solicitat participarea inspectorilor ISC”, a specificat Gheorghe.

„Este sigur Pasajul Basarab?” vs. „Nu pot să intru în detalii”

Întrebată în repetate rânduri dacă pasajul Basarab este sigur pentru trafic, reprezentanta ISC a evitat răspunsul. „Recepţia este o componentă a finalizării contrucţiei. Acesta este punctul de vedere al ISC în acest moment. Nu pot să intru în mai multe detalii ca purtător de cuvânt. Ar trebui să se discute aceste lucruri cu conducerea ISC”, a conchis Gheorghe.

În schimb, în comunicatul remis de municipalitate se precizează faptul că ISC a participat la peste 80 de faze diferite din execuţia lucrărilor de construcţii a pasajului Basarab însă nu au făcut observaţii în legătură cu aspectele verificate. „Apreciem că afirmaţiile acestor funcţionari demonstrează că nu sunt altceva decât nişte umile şi jalnice marionete ale jocurilor murdare prin dezinformările lor”, concluzionează PMB.

Au intrat în horă şi ONG-urile

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul (ASB)a anunţat, sâmbătă, printr-un comunicat de presă că susţine poziţiile ISC şi a Prefectului Municipiului Bucureşti în controversa legată de darea în folosinţă a Pasajului Basarab. „Darea în folosinţă a unei construcţii de asemenea anvergură fără verificarea de siguranţă din partea instituţiei de stat abilitată constituie un precedent extrem de grav”, apreciază Nicuşor Dan, preşedintele ASB.

Acesta consideră că explicaţiile Primăriei Bucureşti sunt „penibile”. „Darea în folosinţă parţială (doar pentru transport auto) a investiţiei obligă Primăria la acelaşi tip de recepţie ca şi la darea în folosinţă finală a proiectului, prin urmare verificarea din partea ISC este obligatorie”, a conchis conducerea ASB.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button