Primăria Capitalei contractează un împrumut de 136 milioane de lei. La ce vor fi folosiți banii

02 iun. 2021
125 Afișari
Primăria Capitalei contractează un împrumut de 136 milioane de lei. La ce vor fi folosiți banii

Un proiect important privind contractarea unui împrumut de aproape 136 de milioane de lei de către Primăria Capitalei a fost aprobat miercuri, în ședința CGMB.

O hotărâre privind contractarea şi/sau garantarea unor finanţări rambursabile interne/externe în valoare totală de până la 135,9 milioane lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani, a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Capitalei, cu 34 de voturi „pentru”, 17 „împotrivă” şi trei abţineri.

La ce vor fi folosiți banii

Contractarea şi/sau garantarea finanţării rambursabile se face pentru: realizarea unor investiţii publice de interes local (100 de milioane de lei) şi pentru refinanţarea datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în semestrul al II-lea 2021, aferente finanţărilor rambursabile contractate direct de municipalitate.

Investiţiile publice vizate sunt: Penetraţie Prelungirea Ghencea – Domneşti şi Supralărgire Bulevardul Ghencea (35 de milioane de lei), Pasaj Doamna Ghica (35 de milioane de lei), reabilitarea sistemului de termoficare – şapte obiective însumând o lungime de traseu de 31,621 km (30 de milioane de lei).

Nicușor Dan negociază contractul și semnează termenii și condițiile

Potrivit proiectului, se împuterniceşte primarul general să negocieze şi să semneze termenii şi condiţiile finanţărilor rambursabile.

În raportul de specialitate se arată că pentru buna desfăşurare a lucrărilor de reabilitare a sistemului de termoficare este necesară asigurarea unui flux de lichiditate care să acopere sumele scadente la plată, permiţând astfel respectarea graficelor de execuţie.

În ceea ce priveşte proiectele de infrastructură rutieră, se argumentează că pentru buna desfăşurare a acestora este necesară asigurarea unui flux de lichidităţi în vederea respectării obligaţiilor contractuale ale PMB, precum şi a graficelor de execuţie asumate de către antreprenori.

În acest sens, este necesar să se respecte atât termenele de plată, pentru evitarea înregistrării de penalităţi în cazul neachitării facturilor la termenele contractuale, cât şi graficul de lucrări planificat

Cookies