Primăria Capitalei ar vrea festival în Cișmigiu, dar nu toată lumea-i fericită. „Parcul e monument istoric, are nevoie urgentă de bani pentru restaurare și conservare”

06 mai 2022
654 Afișari
Primăria Capitalei ar vrea festival în Cișmigiu, dar nu toată lumea-i fericită.
Primăria Capitalei ar vrea festival în Cișmigiu, dar nu toată lumea-i fericită. "Parcul e monument istoric, are nevoie urgentă de bani pentru restaurare și conservare". Sursa foto: Pixabay

Primăria Capitalei vrea să organizeze în Grădina Cișmigiu un festival la începutul lunii iunie, dar și unul în luna mai. Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu trage un semnal de alarmă și declară, printre altele, că locația este monument istoric de importanță națională. Grădina Cișmigiu are nevoie de investiții pentru restaurare și conservare, nu de organizarea unor evenimente invazive, declară organizația.

Primăria Capitalei ar vrea festival în Cișmigiu, dar nu toată lumea-i fericită

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu a transmis, joi – 5 mai 2022, o scrisoare deschisă către Primăria Capitalei ce face referire la organizarea evenimentelor de tip festivaluri, târguri, concursuri sportive de o mare amploare sau concerte în interiorul Grădinii Cișmigiu.

Marți, 3 mai 2022, în presă a apărut o știre cu referire la organizarea unui festival în perioada 1 și 5 iunie 2022, cu ocazia Zilei Copilului. Primăria Capitalei a semnat un protocol cu o firmă privată, potrivit căruia 50 de pavilioane de 3/3 metri și 10 food truck-uri vor fi amplasate chiar în centrul Grădinii Cișmigiu. De asemenea, Municipalitatea ar vrea să organizeze, tot în Cișmigiu, Festivalul Familiei, în perioada 13 – 15 mai 2022.

„Parcul e monument istoric, are nevoie urgentă de bani pentru restaurare și conservare”

Care sunt motivele principale pentru care în Grădina Cișmigiu nu ar trebui fie organizate evenimente, potrivit scrisorii transmisă de Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu către PMB:

  1. Grădina Cișmigiu este un monument istoric de importanță națională (cod LMI: B-II-a-A-19665). A devenit o oază de liniște, dar și adăpost pentru multe specii importante de plante și păsări. În consecință, locația ar trebui să beneficieze de o protecție sporită, de alegerea unor tipuri de activități relevante. Indiferent de tipul intervenției, fie și una temporară, trebuie să fie dat un aviz din partea Direcției pentru Cultură a Municipiului București.
  2. Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu este de părere că Grădina Cișmigiu ar avea nevoie de alocarea unor bani pentru conservarea florei și a faunei, de investiții pentru păstrarea și extinderea spațiului verde, de restaurarea și protejarea monumentelor istorice și nu de organizarea de evenimente invazive, ce vor lăsa în urmă multe deșeuri, vor polua aerul cu fum de grătar, vor polua fonic etc.
  3. Organizarea unor astfel de evenimente ar periclita spațiile verzi, fauna, statutul de grădină istorică și detaliile cu valoare istorică pe care le are Cișmigiul, așa cum au fost acestea înregistrate în ultimii 100 de ani.

„În speranța că veți reconsidera Grădina Cișmigiu ca loc pentru organizarea festivalurilor Familiei și de Ziua Copilului și veți găsi alte spații și în viitor pentru acest tip de evenimente de amploare, așteptăm un punct de vedere din partea dumneavoastră”, a conchis Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu într-o postare pe Facebook.

Cookies