Primăria Capitalei ar putea lua un credit de 105 MILIOANE DE EURO. Ce vrea să facă cu banii

de:
18 sept. 2016
0 Afișari
Primăria Capitalei ar putea lua un credit de 105 MILIOANE DE EURO. Ce vrea să facă cu banii

Stația de epurare a apelor uzate Glina modernizată, faza I, a fost dată în exploatare în 2011, în urma unei investiții de 108 milioane euro, finanțată în proporție de 65% din fonduri UE contractate de Primăria Capitalei (PMB). În aprilie, directorul general al Apa Nova, Mădălin Mihailovici, declara că de PMB, care este beneficiar al finanțării europene, depinde și finalizarea fazei a II-a a proiectului de la Glina.

Apa Nova, concesionarul serviciului public de apă și canalizare din București, este controlat de grupul francez Veolia, cu 73,69% din acțiuni, restul titlurilor fiind deținute de către Municipiul București (16,31%) și Asociația Salariaților Apa Nova (10%). Contractul de concesiune a serviciului public de apă și canalizare din București a fost semnat în anul 2000 și este valabil până în 2025.

Pentru finalizarea lucrărilor este nevoie de o finanțare totală de 388,2 milioane de euro, din care 62,63% vor proveni din fonduri UE, 7,7% de la bugetul de stat și 0,71% de la bugetul local al Capitalei, iar restul de 28,96% trebuie asigurat din finanțări rambursabile, potrivit documentației pregătite de primărie.

„Având în vedere (…) situația prezentă a serviciului datoriei contractată și/sau garantată de Municipiul București, am constatat necesitatea și oportunitatea contractării unor finanțări rambursabile interne și/sau externe de până la 105 milioane euro sau echivalent lei, pentru asigurarea unui flux continuu al investițiilor propuse spre finanțare. Prin accesarea de finanțare rambursabilă, proiectul Glina II va fi implementat cu respectarea graficului de timp planificat, fără să fie afectat de goluri de casă determinate de perioadele de decontare și eventualele disfuncționalități procedurale care pot apărea”, se arată în documentul citat.

Cookies