Primăria Capitalei anunță “Revoluția din Parcare”: «Desființăm parcarea gratuită, interzicem parcarea pe trotuare»

13 mai 2022
74204 afișări
Primăria Capitalei anunță “Revoluția din Parcare”: «Desființăm parcarea gratuită, interzicem parcarea pe trotuare»
Primăria Capitalei anunță “Revoluția din Parcare”: «Desființăm parcarea gratuită, interzicem parcarea pe trotuare»

Că e nevoie de o revoluție în parcare în aproape orice loc din București e destul de limpede: orașul are de vreo patru ori și ceva mai puține locuri de parcare decât mașini înregistrate aici. Plus celelalte din zona metropolitană, care nu sunt deloc puține.

Nicușor Dan promitea, la începutul mandatului, o strategie pentru parcarea în București, dar acum, doi ani și ceva mai târziu, strategia este încă în discuții.

„Fără parcare gratuită în București”

Acum, Primăria Capitalei anunță că vrea să tripleze în următorii 2 ani numărul de locuri de parcare cu taxă din centrul Bucureștiului și, în paralel, să elibereze trotuarele de mașini.

Această „Revoluție din Parcare” a fost anunțată de viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, la o conferință de presă susținută la PNL București:

Desființăm parcarea gratuită. Dorim să facem ordine pe străzile din București. Avem parcări publice goale și lângă trotuare pline de mașini.

Viceprimarul Bujduveanu a mai declarat că gradul de ocupare a parcărilor cu plată e sub 20%:

Astăzi exploatăm maxim 12.000 de parcări publice, împărțite pe 3 zone. Este regretabil și rușinos cum au fost exploatate, ele generează acum venituri de 60.000 lei/zi venituri. Gradul de ocupare este sub 20%. Ne-am propus să triplăm numărul de parcări în următorii 2 ani. Se avizează noi locuri de parcare în fiecare zi.

Stelian Bujduveanu a mai  declarat că, după ce vor fi date în folosință și aceste noi locuri de parcare, veniturile  din parcări ale municipalității vor crește la 1 milion de lei pe zi.

„Vom elibera trotuarele de mașini”

Viceprimarul Capitalei declară că amenajarea de noi locuri de parcare se va face în paralel cu digitalizarea serviciului de parcare și amendarea celor care nu respectă regulile: 

Prin programul de investiții vom digitaliza serviciul, vom proteja traficul pietonal și interzicem parcările pe trotuare. Facem ordine în această activitate, creștem capacitatea de parcare în zona centrală și aducem venituri suplimentare pentru oraș.(…) Vom elibera trotuarele de mașini. Nu vom permite ca mașinile să parcheze pe trotuare.

În București, în prezent, sunt aproape 1 milion și jumătate de mașini înmatriculate și 3 sute de mii de locuri de parcare.

Strategia de parcare în București, promisă de Nicușor Dan

La conferința de la presă de la PNL, unde a fost și Ciprian Ciucu, președintele liberalilor din Capitală și primar al Sectorului 6, s-a discutat și despre strategia de parcare în București, despre care primarul general Nicușor Dan vorbea la începutul mandatului său. Ciprian Ciucu a spus că, la acest capitol, nu există vreun progres:

Suntem cu strategia de parcare unde eram și acum un an și jumătate. Am fost chemați să discutăm principii și principiile PNL au fost niciun loc de parcare gratis și fără mașini pe trotuar. Fiindcă nu este dreptul universal al omului la locul de parcare. Orice loc de parcare trebuie să coste ceva. PNL și USR au fost de acord cu aceste principii. Aici este rolul primarului general să dea drumul la strategia de parcare

Ciprian Ciucu a mai  declarat că, în acest moment, sunt discuții ca Primăria Capitalei să administreze doar parcările din centrul orașului, iar în rest această atribuție să fie dată Primăriilor de Sector. În prezent, Primăriile de sector se ocupă doar de parcările de reședință.

 

Cookies