Demolarea Cathedral Plaza, tergiversată de Oprescu după martie 2016, în ciuda Justiției

de:
18 aug. 2015
1 Afișari
Demolarea Cathedral Plaza, tergiversată de Oprescu după martie 2016, în ciuda Justiției

O nouă amânare în cazul Cathedral Plaza. Primăria Capitalei organizează o nouă licitație pentru „evaluarea impactului infra și supra structurii imobilului Cathedral Plaza asupra siguranței în exploatare și stabilirea modalităților de desființare a construcției”. 

Pe 17 septembrie 2013 un executor judecătoresc l-a somat pe primarul general să demoleze Cathedral Plaza, în baza unei hotărâri irevocabile a instanței. Sorin Oprescu a răspuns atunci că a dispus realizarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităților de desființare a construcției Cathedral Plaza, estimarea costurilor și determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate. 

La peste un an și jumătate de la această declarație, în aprilie 2015, Primăria Capitalei organizează și licitația pentru atribuirea contractului. Trei luni mai târziu însă, procedura este anulată pentru că „au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme”. 

Pe 13 august 2015, Primăria Capitalei lansează o nouă licitație pe aceeași temă. Concret, în cadrul contractului va fi realizat un studiu în care vor fi prezentate mai multe soluții pentru demontarea sau demolarea imobilului de lângă Catedrala Sf. Iosif. Studiul va cuprinde și o evaluare a impactului demolării asupra clădirilor învecinate, dar și o prezentare a costurilor pentru fiecare soluție de demolare propusă.

„Se vor modela în mai multe variante infrastructura și suprastructura cât și terenul de sub și din vecinătate clădirii. Se va utiliza un program specializat 3D pentru interacțiunea sol-structură, se vor realiza mai multe modele de calcul astfel încât să se poată determina eventualele mișcări ale terenului pe verticală și pe orizontală în momentul demolării. Se va evalua riscul și se vor indica măsurile speciale ce trebuie luate pentru stabilizarea terenului în timpul și după demolare”, se precizează în caietul de sarcini.

De asemenea, studiul va cuprinde și un raport final cu recomandări privind demolarea sau nu a clădirii și cu implicațiile ce decurg din aceasta, se mai precizează în documentul citat.

Ofertele primite vor fi evaluate pe 30 septembrie 2015, iar contractul are o valoare de 6 luni. Astfel, cel mai devreme, primarul general va avea pe birou o expertiză abia în martie 2016. Contractul are o valoare de 1.240.000 lei cu TVA (aprox. 280.000 euro). 

Millenium Building Developement, dezvoltatorul turnului Cathedral Plaza, a demarat o nouă acțiune în instanță prin care solicită judecătorilor să oblige Primăria Capitalei să emită o nouă autorizație pentru turnul de birouri. Procesul este încă pe rol.

Primarul general, Sorin Oprescu, spune că a rezervat în bugetul pentru acest an 5 milioane lei pentru demolarea Cathedral Plaza, însă că nu va putea demara această procedură până când nu se va finaliza procesul în instanță.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice București (ARCB) spun însă că primarul general încearcă pe toate căile posibile să amâne demolarea Cathedral Plaza. La sfârșitul lunii martie, ei au depus la Direcția Națională Anticorupție o plângere penală împotriva primarului general, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoș Bîlteanu și Ioannis Papalekas, cât și a unor angajați ai Primăriei Municipiului București. În plângerea depusă, aceştia sunt acuzaţi de apartenență la un grup infracțional organizat, iar funcționarii publici și de abuz în serviciu, referitor la refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desființare a clădirii ilegale Cathedral Plaza și de a proceda la demolarea imediată a acesteia și la refacerea parcului public existent anterior.

Reacția Primăriei Capitalei a venit imediat. Astfel, municipalitatea a anunțat că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfășoară în conformitate cu prevederile legale, în acest moment existând mai multe proceduri judiciare în derulare, de a căror finalitate depinde atât realizarea demolării clădirii cât și modalitatea efectivă în care această demolare se poate realiza.

Cathedral Plaza are o suprafață desfășurată de 25.000 metri pătrați, patru niveluri în subsol și 18 etaje. Construirea clădirii a fost autorizată de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au început în luna martie a aceluiași an și s-au terminat în iunie 2011, după mai multe întreruperi cauzate de litigiile dintre Arhiepiscopia Romano-Catolică București (ARCB) și dezvoltator. Astfel, ARCB a contestat aurorizația susținând că noua construcția afectează imaginea și structura Catedralei Sf. Iosif aflată la mică distanță de viitorul turn de birouri. În iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a stabilit irevocabil nulitatea autorizației de construire a imobilului de pe strada Henri Berthelot. Pe 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița l-a obligat pe Primarul Municipiului Bucuresti să emită decizia privind desființarea construcției Cathedral Plaza. Sentinta a devenit definitivă și irevocabilă in ianuarie 2013, în urma deciziei Curții de Apel Ploiești.

 

Cookies