Primaria Capitalei a relansat licitaţia pentru revizuirea Planului Urbanistic General. Dacă nu va fi gata până în februarie 2013, nu se vor mai putea da autorizaţii de construire

de:
15 mai 2012
0 Afișari
Primaria Capitalei a relansat licitaţia pentru revizuirea Planului Urbanistic General. Dacă nu va fi gata până în februarie 2013, nu se vor mai putea da autorizaţii de construire

Potrivit articolului 46 din Legea urbanismului, „Planul urbanistic general are atat caracter director si strategic, cat si caracter de reglementare si reprezinta principalul instrument de planificare operationala, constituind baza legala pentru realizarea programelor si actiunilor de dezvoltare. Fiecare unitate administrativ-teritoriala are obligatia sa isi intocmeasca si sa isi aprobe Planul Urbanistic General, care se actualizeaza periodic la cel mult 10 ani”.

Dupa expirarea termenului de valabilitate de zece ani, PUG-ul poate fi prelungit inca doi ani. „Termenul de valabilitate a Planului Urbanistic General se prelungeste pe baza de hotarare a consiliului local/Consiliului General al Municipiului Bucuresti pana la intrarea in vigoare a noului plan urbanistic general, dar fara a depasi 2 ani de la data depasirii termenului de valabilitate”, se arata in aceeasi lege la articolul 46, aliniatul 12, citată de Hotnews.ro.

Potrivit ultimelor modificari aduse Legii Urbanismului prin Ordonanta de Urgenta 7/2011, publicata in Monitorul Oficial din data de 25 februarie 2011: „Planurile de urbanism generale al caror termen de valabilitate a fost depasit la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pentru care a fost initiata procedura de achizitie a elaborarii/actualizarii pot fi prelungite prin hotarare a consiliului local pana la data aprobarii noii documentatii, dar nu mai mult de 2 ani de la data publicarii prezentei ordonante de urgenta”.

Deci, PUG-ul Bucurestiului expira pe 25 ianuarie 2013. Din acest moment si pana la data aparitiei noului PUG, potrivit Legii Urbanismului, articolul 62: „In situatia neactualizarii documentatiilor de urbanism pana la expirarea termenelor de valabilitate prevazute prin hotararile de aprobare a acestora, se suspenda eliberarea autorizatiilor de construire/desfiintare”. Daca licitatia pentru actualizarea PUG-ului se va desfasura fara probleme, desemnarea castigatorului, solutionarea contestatiilor si semnarea contractului intre municipalitate si castigator va avea loc catre sfarsitul anului 2012.

Din acest moment, termenul de realizare al noului PUG, fara eventuale intarzieri, este de trei ani. Deci, trei ani fara PUG si fara posibilitatea de emitere a autorizatiilor de construire/desfiintare. Trebuie mentionat insa ca nici macar strategia care va sta la baza PUG-ului nu a fost aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, motiv pentru care este greu de crezut ca licitatia se va putea desfasura fara probleme.

La inceputul anului 2011, Primaria Capitalei a lansat inca o licitatie pentru Planul Urbanistic General, insa a fost contestata dupa care anulata.


Contactat telefonic de HotNews. ro, arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrscu, a declarat initial ca nu se mai poate construi nimic dupa ce expira PUG-ul dupa care a revenit si a spus ca se poate construi in anumite conditii. Legea nu prevede insa nimic in acest sens. De asemenea, arhitectul sef a declarat ca, pentru evitarea acestei situatii ar trebui modificata legea. „Trebuie modificata legea. Nicio tara din lume nu prevede un termen de valabilitate pentru planurile urbanistice zonale. Acesta prevedere a avut o justificare la un moment dat, ca sa puna presiune asupra administratiilor locale sa realizeze la timp aceste documentatii, insa acum nu mai are nicio justificare. La Bucuresti, pentru finalizarea noului PUG este nevoie de cel putin trei ani”, a declarat pentru HotNews.ro Patrascu.

PUG-ul Bucurestiului a fost aproabat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in anul 2000. In decembrie 2010 a fost prelungit cu un an. La fel si in decembrie 2011. Acesta va expira in decembrie 2012. Potrivit ultimelor modificari ale Legii Urbanismului ar putea fi prelungit pana in pe 25 februarie 2013. Ca sa evite aceasta situatie, Primaria Capitalei ar fi trebuit sa inceapa demersurile pentru actualizarea PUG-ului cu cel putin 3 ani inainte ca acesta sa expire.

Cookies