Primăria Capitalei a reabilitat doar 10km de rețea primară până acum. Directorul Termoenergetica spune că nu se poate face magie

13 aug. 2021
770 afișări
Primăria Capitalei a reabilitat doar 10km de rețea primară până acum. Directorul Termoenergetica spune că nu se poate face magie
Primăria Capitalei a reabilitat doar 10km de rețea primară până acum. Directorul Termoenergetica spune că nu se poate face magie. Sursa foto: Facebook

Ce ne așteaptă la iarnă? Primăria Capitalei, prin Termoenergetica, a modernizat în acest an doar aproximativ 7 kilometri de rețea primară și 23 de kilometri de rețea secundară. La aceștia se adaugă alți 3 kilometri de rețea primară modernizată de Compania Municipală Energetica Servicii. Din păcate, este vorba despre lucrări de mici dimensiuni, ceea ce înseamnă că este posibil ca situația din ultimele ierni să se repete și în acest an și să ne trezim cu sute de blocuri ce au rămas fără căldură și apă caldă.

Se anunță o iarnă a incertitudinilor. Până în acest moment, în acest an s-au modernizat puțin peste 10 kilometri de rețea primară și circa 23 kilometri de rețea secundară din București. Termoenergetica și Compania Municipală Energetica Servicii mai au în plan modernizarea a 17,5 km de rețea primară și 60 de km de rețea secundară. Numere mult prea mici însă pentru dimensiunea și starea de degradare în care se află întregul sistem de termoficare al Capitalei, potrivit Hotnews.

Modernizarea din fonduri europene este momentan doar pe hârtie

Din păcate, reabilitarea celor 210 kilometri de rețea primară cu fonduri europene în valoare de 1,6 miliarde lei, dar și a altor 40 de kilometri din banii Primăriei Capitalei, respectiv 150 milioane lei plus TVA , două proiecte care ar contribui puternic la îmbunătățirea situației, nu au început momentan.

Pentru cei 40 de kilometri finanțati de PMB licitația pentru desemnarea constructorului se află în desfășurare, în timp ce pentru proiectul finanțat de banii europeni licitația nici măcar nu a început.

În primele șase luni ale acestui an s-au înregistrat 836 de avarii pe circuitul primar și 844 de avarii pe circuitul secundar. De asemenea, în primul semestru al anului 2021 s-au înregistrat pierderi de apă din rețea care însumează 9.422.357 metri cubi.

Iarna asta situația se va îmbunătăți, însă „magie nu se poate face”, spune directorul Termoenergetica

Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica, a declarat că momentan sunt așteptate lucrările majore de modernizare sunt în așteptare, și că acestea sunt extrem de necesare, altfel momentan situația nu poate progresa, ci poate fi doar stabilizată. De asemenea, acesta a precizat că situația va fi mai bună decât iarna trecută, însă există în continuare incertitudini.

„Investițiile masive care pot avea un impact major în funcționare sunt cele gestionate de Primăria București, adică proiectul cu finanțare europeană de 300 milioane de euro, și așteptăm să înceapă acel proiect.

Licitațiile organizate de primărie pentru reabilitarea altor 40 de kilometri de rețea primară, dacă vă aduceți aminte, a anunțat primarul general undeva prin februarie, licitația a fost lansată în aprilie, ofertele au fost depuse în iunie, iar acum sunt în evaluare. Vedem când se vor semna contractele și când se vor face.

Acele modernizări de amploare pot avea un impact masiv. Ce facem noi acum cu acești kilometri este să încercăm să stabilizăm sistemul și să fie un pic mai bine ca iarna trecută, dar nu poate fi senzațional fără investiții masive”, a precizat Claudiu Crețu.

De asemenea, directorul general al Termoenergetica a subliniat nevoia de investiții și faptul că autoritățile se pregătesc de pe acum pentru perioada de iarnă. Din păcate, bucureștenii stau într-o oarecare măsură și la mila vremii, spune Crețu.

„Este greu de spus, depinde ce temperaturi vor fi, dacă avariile vor fi de amploare. Realist, spunem și noi că va fi mai bine ca iarna trecută, luăm toate măsurile, pregătim echipe, dar magie într-o lună-două la un asemenea sistem nu se poate face. Când începem investițiile masive, se va cunoaște”, a mai spus acesta.

Cum arată, în cifre, rețeaua de termoficare a Capitalei

Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică a Bucureștiului este alcătuit din 46 de centrale de cvartal și o centrală termică de zonă, rețele termice primare cu o lungime totală de 987,34 km, 1.012 puncte termice și module termice și rețele termice secundare cu o lungime totală de 2.964,64 km.

De acest sistem se folosește circa jumătate din populația Bucureștiului – 1,2 milioane de locuitori, care ocupă 562.000 de apartamente din 8.200 de blocuri și 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere.

Un raport din 2018 a scos la iveală situația precară a sistemului, iar de atunci situația a mers mai mult în rău decât spre bine.

Astfel, din  987,34 km conductă rețea primară de transport apă fierbinte, 68,8% avea o vechime de peste 25 de ani, 11,3 procente aveau o vechime între 20 și 25 de ani, 9,4% între 10 și 20 de ani, și doar 10,5% o vechime mai mică de 10 ani.

În cazul rețelei secundare, din cei 2.963 de km, 48% au o vechime de peste 25 de ani, 14% au o vechime între 20 și 25 de ani, 16% între 10 și 20 de ani, în timp ce doar circa 22 de procente au o vechime sub 10 ani.

Potrivit aceluiași raport, modernizarea întregii rețele de distribuție și transport a apei ar costa 1,4 miliarde de euro, și s-ar realiza în circa 20 de ani.

Cookies