Primăria Capitalei a listat la Bursa de Valori Bucureşti obligaţiuni în valoare de 2,2 miliarde lei

de:
05 mai 2015
4 Afișari
Primăria Capitalei a listat la Bursa de Valori Bucureşti obligaţiuni în valoare de 2,2 miliarde lei

Municipiul Bucuresti a incheiat, marţi, plasarea si decontarea ofertei de obligatiuni municipale de 2,2 miliarde de lei vandute catre investitori institutionali din Romania si alte cinci tari, precum si catre persoane care au achizitionat obligatiuni in valoare de cel putin 500.000 lei. Oferta a fost structurata in patru transe de 3, 5, 7 si respectiv 10 ani. Valoarea fiecărei tranşe este de 555 milioane lei, iar simbolurile de listare la BVB sunt:

– PMB18 – pentru tranşa cu maturitate la 3 ani, scadentă la 4 mai 2018, cu o dobândă de 2,8%

– PMB20 – pentru tranşa cu maturitate la 5 ani, scadentă la 4 mai 2020, cu o dobândă în valoare de 3,58%

– PMB22 – pentru tranşa cu o maturitate de 7 ani, scadentă la 4 mai 2022, şi o dobândă în valoare de 4,43%

– PMB25 – pentru tranşa cu maturitate la 10 ani, scadentă la 5 mai 2025, şi o dobândă în valoare de 5,10%.

Toate cele patru transe au fost suprasubscrise.

„Aceasta este o zi importantă pentru piaţa de capital din România. Am propus iniţial această idee Municipalităţii în urmă cu circa 10 ani, dar o vorbă veche spune că o idee bună aplicată înainte de timpul potrivit este o idee proastă. Primarul general şi echipa sa au îmbrăţişat această idee, au înţeles extazul ideii şi ca rezultat am avut susţinerea Ministerului de Finanţe şi astfel am ajuns la cea mai de succes emisiune de obligaţiuni din România. Tranzacţia este una istorică şi arată că piaţa de capital şi investitorii au o gândire progresivă. Totul e transparent, inclusiv preţurile”, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

„Pentru că tot s-a evocat un moment istoric, eu zic că toate astrele s-au aliniat ca să avem cea mai mare emisiune de obligaţiuni vreodată în România. Domnul primar s-a referit la prima emisiune municipală a oraşului Bucureşti, mai sunt ceva emisiuni, dar emisiunea Bucureştiului resetează piaţa obligaţiunilor din România. Este cea mai mare, dar avem practic patru emisiuni într-una. După părerea mea, Bucureştiul a atins cel puţin trei obiective, la fel de importante pentru emitent, cât şi pentru piaţă. Primul obiectiv: şi-a refinanţat o emisiune – este obiectivul principal al oricărei emisiuni de obligaţiuni ca să ridici bani din piaţă pentru nevoile pe care le ai, de finanţare sau de construcţie şi finanţare a proiectelor. Al doilea obiectiv: Primăria Bucureştiului prin cele patru maturităţi, 3, 5, 7 şi 10, a reuşit să-şi aplatizeze nivelul de îndatorare astfel încât să creeze spaţiu pentru finanţări suplimentare. Autorităţile locale nu pot să se îndatoreze mai mult de 30%, potrivit legii. O emisiune completă de 500 milioane euro la venituri de peste 1 miliard euro, cât are Bucureştiul, ar fi blocat alte finanţări şi cu această ocazie Primăria reuşeşte să iasă din aceste restricţii în care s-a zbătut de ceva ani de zile. Cel de-al treilea obiectiv: este o emisiune în lei, emisiune care pune bazele unei finanţări permanente – Primăria oraşului Bucureşti este cvasi-suveran. Imediat după trezoreria statului este cel mai bun emitent şi poate să pună un program de emisiuni permanente, ca şi trezoreria statului, care are emisiuni permanente pe termen scurt, mediu şi lung”, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

In medie, au cumparat obligatiuni municipale aproximativ 40 de investitori institutionali, diferiti pe fiecare transa. Circa 20% din investitori au fost straini si 80% romani. Dintre investitorii romani, cea mai mare pondere au avut-o bancile cu aproape 40%, urmate de fonduri de investitii cu 27%, si fonduri de pensii cu 15%. Au mai participat institutii financiare internationale si fonduri de asigurari.

„Suntem foarte multumiti de interesul investitorilor. Institutiile financiare au demonstrat ca au incredere in puterea orasului Bucuresti, in modul in care este administrat si manageriat, in viziunea si strategia de dezvoltare a orasului. Dobanda medie obtinuta de Municipalitate este de 3,98% la lei, ceea ce inseamna o economie la bugetul Primariei Capitalei de circa 4 milioane de lei anual. Incet, dar sigur, Bucurestiul devine credibil si performant. Este o satisfactie si o mandrie sa constati ca, prin aceasta emisiune, ca nivel, abordare si tinuta, Bucurestiul se alatura, fara complexe, altor capitale europene. Paris, Praga, Varsovia, de exemplu, emit obligatiuni municipale de o asemenea anvergura si tinuta”, a declarat, marţi, primarul general, Sorin Oprescu, după deschiderea şedinţei bursiere.

Costul mediu este de 3,98%, in lei, fata de 4,175% cat a fost emisiunea anterioara, cand Municipalitatea s-a imprumutat in euro.

Transa cu maturitate de 3 ani are o dobanda fixa de 2,80%, cel mai avantajos pret obtinut de vreo municipalitate din Romania la o operatiune de acest fel. Transa cu maturitate de 5 ani are o dobanda fixa de 3,58%, in timp ce transa cu maturitate de 7 ani are o dobanda fixa de 4,43%, iar transa cu maturitate de 10 ani are o dobanda fixa de 5,10%.

Tranzactia a fost intermediata de consortiul condus de Raiffeisen Bank Romania din care mai face parte BT Securities.

„Ne bucuram, si ca lider al consortiului de intermediere al ofertei, si ca bucuresteni, de succesul celei mai mari emisiuni de obligatiuni municipale de pe piata romaneasca. Ca bucuresteni ne bucuram ca primaria va plati mai putini bani din taxele platite de contribuabili in contul datoriei orasului si fara risc valutar, ca intermediari ne bucuram pentru ca am reusit inca o data sa facem istorie. Aceasta emisiune de obligatiuni este o premiera pe piata locala, nu numai datorita valorii ofertei, dar si datorita structurii ofertei. Pentru prima oara in Romania avem instrumente listate la Bucuresti si decontate peste hotare. Posibilitatea decontarii peste hotare a largit baza de investitori care au putut investi in aceasta emisiune, scazand costul pentru municipalitate. Succesul acestei oferte atesta faptul ca piata locala este capabila sa constituie o sursa de finantare, chiar pentru emisiuni mari. Este un moment bun pentru municipalitati sa se imprumute sau sa-si refinanteze datoriile in acest moment al pietei, cu dobanzi scazute”, a declarat Dana-Mirela Ionescu, director executiv pentru Investment Banking al Raiffeisen Bank, liderul consortiului care a intermediat oferta.

Programul de emisiuni de obligatiuni este destinat sa ramburseze emisiunea de 500 de milioane de euro contractata in 2005 si scadenta anul acesta.

Emisiunile de obligatiuni municipale vor fi tranzactionate, incepand de marţi, 5 mai, la Bursa de Valori Bucuresti.

Potrivit primarului general, toti cei care au participat la aceasta actiune au avut de castigat. Astfel, Bucurestiul a obtinut ce si-a propus, respectiv a ales formula corecta de finantare – oferta a fost suprasubscrisa la aproape dublul sumei necesare. De asemenea, s-au obtinut conditii financiare foarte bune, pe mai multe transe, cu o dobanda mai mica, iar metoda de finantare este moderna, transparenta si flexibila. Totodată, Capitala s-a imprumutat in moneda romaneasca, fara sa isi mai asume risc valutar.

Aceasta a fost cea mai mare oferta de obligatiuni municipale din Romania, respectiv de 2,2 miliarde de lei. „Interesul crescut al investitorilor pentru Municipiul Bucuresti, dar si modul in care a fost conceputa structura instrumentului, au atras o cerere de circa 4,2 miliarde de lei, aproape dublu fata de valoarea ofertei. Am ales sa ne imprumutam in lei, o decizie corecta si curajoasa. Astfel am protejat banii publici si pe viitor. Totodată, netezirea varfului de refinantare face sa nu mai avem niciodata un varf de refinantare atat de mare, ca la emisia precedenta (de 500 de milioade de euro). Orasul nu va mai fi sufocat de scheme financiare discutabile, care sa-i impiedice dezvoltarea sau abordarea flexibila si judicioasa a investitiilor. Cei care stiu si au analize fundamendate nu-si baga banii acolo unde exista riscul de a pierde. Investesc doar unde stiu ca merita! Iar Bucurestiul merita! Semnalul dat astazi de Bucuresti este extrem de puternic si consistent, cu dimensiuni care depasesc interesul strict al orasului. Si afirm asta deoarece: investitorii au avut o oportunitate excelenta de investitie si de plasare a disponibilitatilor, fiind incurajati sa-si tina rezervele in lei si sa sustina moneda nationala; bursa si institutiile romanesti de profil castiga un jucator important in piata; piata romaneasca in ansamblu are de castigat, pentru că o investitie de asemenea anvergura, realizata in premiera, atrage o atentie pozitiva. Sa ne gandim ca orice investitor mare se uita acum spre Romania si isi da seama – daca nu a facut-o deja –ca in contextul geopolitic si la niveleuropean, este clar ca Romania e o zona activa, care vibreaza, de mare oportunitate. Concluzia acestei experiente este evidenta: Bucurestiul a demonstrat ca este lider, reper si motor de dezvoltare pentru o Romanie civilizata, puternica si moderna”, a mai spus edilul-şef al Capitalei.

Oprescu: Gradul de îndatorare al Primăriei Capitalei a scăzut de la 78% la 7,8%

Potrivit primarului general, din cauza gradului ridicat de îndatorare, timp de şapte ani, Primăria Capitalei nu a reuşit să se bazeze pe credite pentru dezvoltare şi investiţii. Edilul-şef al Capitalei a mai precizat că, odată cu aceste emisiuni de obligaţiuni, a scăzut drastic gradul de îndatorare al Bucureştiului. „Eu cred că emisiuni de genul ăsta sunt binevenite, aşa cum sunt binevenite şi creditele de la bănci. Au încredere în noi, dânşii vin să ne ofere o serie întreagă de produse. În ăştia şapte ani, în 2009, de la 37%, în bugetele care dau investiţiile, am tot scăzut până pe la 27%, tocmai din cauza crizei care s-a manifestat şi la Primăria Municipiului Bucureşti. Acum au început să crească. Şapte ani nu am putut să facem niciun credit. Aveam o încărcătură de 78%, e adevărat, obţinută prin lege în 2005, şi nu am avut voie să facem nimic. Cred că şi legile astea trebuie să devină mai elastice, dacă vor înţelege şi politicienii că asta înseamnă dezvoltare, sustenabilitatea dezvoltării oraşului. În acest moment gradul de îndatorare al Municipalităţii se ridică undeva la 7,8 – 8,1%”, a spus Oprescu, precizând că Municipalitatea va mai face şi alte emisiuni de obligaţiuni pentru a finanţa şi alte proiecte.

„Această emisiune face parte din obligaţiile care au fost de plată, fiind luate în urmă cu 10 ani. Am dovedit că suntem capabili să putem să ne achităm toate aceste datorii, iar acum, mai mult ca oricând, după şapte ani de mandat vrem să dăm drumul la o strategie coerentă şi să mărim gradul de participare financiară la investiţiile oraşului Bucureşti. Am încercat şi am reuşit să ţinem în frâu o sustenabilitate a proiectelor făcute, urmează celelalte proiecte, printre care şi inelul median de nord, care acoperă cuvintele autostradă suspendată. Va fi, pentru că e nevoie de un periferic interior şi exterior al oraşului, pentru că şi celelalte străpungeri care sunt în lucru trebuiau să se termine, dacă nu se amestecau de cele mai multe ori cu hotărârea politică, o hotărâre care nu face altceva decât să ţină piciorul pe frână. Dând la o parte toate aceste lucruri putem să ne continuăm nu visul, ci realitatea”, a spus Sorin Oprescu.

În ceea ce priveşte veniturile Capitalei, primarul general a precizat că acestea pot fi crescute prin vânzarea terenurilor concesionate. „Veniturile putem să le creştem altfel în acest moment. 82 milioane euro putem obţine numai vânzând pământul de sub construcţiile gen mall, hipermarket, pentru că astea sunt concesionate, iar redevenţa e mică. Mai sunt şi cabinetele medicale. Sigur că e mai apetisant să plăteşti o redevenţă destul de suportabilă şi de mică, dacă eşti medic de familie. Urmează să finalizăm un inventar asupra valorilor pe care le are Bucureştiul, pentru că la un moment dat acestea pot reprezenta o garanţie pentru o serie de împrumuturi viitoare, ca să îi las şi celuilalt care vine după mine libertatea de a dezvolta oraşul, nu de a mă lega de mâini şi de picioare şi de a-i spune dumneata ai de plătit 500 milioane euro şi să-i spun că nu are voie să ia vreun ban”, a explicat Oprescu.

Emisiunea de obligaţiuni a PMB, cea mai mare de pe piaţa locală de capital de până acum

Înainte de această emisiune a Primăriei Municipiului Bucureşti, cele mai mari emisiuni făcute până acum pe piaţa locală de capital au fost cele ale companiei Electrica, în valoare de 444 milioane euro, şi Romgaz, care a avut o emisiune de 391 milioane euro, potrivit Mirelei Ionescu, managing director și head of Capital Markets & Investment Banking Raiffeisen Capital & Investment.

„Succesul acestei oferte s-a datorat emitentului. Un emitent de un asemenea calibru face posibilă introducerea standardelor internaţionale pe piaţa locală de capital. Suntem bucuroşi că am reuşit să facem asta cu această ocazie şi să demonstrăm că piaţa locală de capital poate funcţiona ca sursă viabilă de finanţare şi pentru instrumentele cu venit fix. Am ales o emisiune în patru tranşe pentru că a trebuit să ne încadrăm în cadrul legal de 30% grad de îndatorare, ci şi pentru că am dorit să realizăm o curbă de randament încă de la prima ofertă, ca să fie mai uşor emitentului să se finanţeze în viitor şi să netezim vârfurile de îndatorare, micşorând riscul de refinanţare pe viitor. S-a stabilit o rată fixă, cu plata anuală, iar asta înseamnă că, de acum înainte, costul cu finanţarea este cunoscut de Primărie, şi este în lei, astfel că nu mai există risc valutar, dar şi blochează pentru Municipalitate un cost fix la un nivel jos, având în vedere că acum suntem într-un mediu cu dobânzi foarte mici. Această emisiune pune efectiv România pe piaţa investitorilor internaţionali ca o ţară în care se poate investi şi la astfel de dimensiuni. Este prima emisiune de obligaţiuni structurată sub formă de program. Aceasta oferă posibilitatea emitentului să emită obligaţiuni ulterior, fie pe scadenţe similare sau la scadenţe diferite. Valoarea nominală este de 10.000 lei per instrument”, a declarat Mirela Ionescu.

Şeful ASF: Obligaţiunile Municipiului Bucureşti sunt cele mai sigure pentru cei care fac economii

Şeful ASF a mai spus că trebuie făcut un apel atât la oraşe, cât şi la companii, că e momentul să se depisteze canale alternative de finanţare. De asemenea, Negriţoiu a mai precizat că obligaţiunile Municipiului Bucureşti, alături de cele de stat, sunt cele mai sigure şi pot fi alese de toţi cei care vor să facă economii.

„Finanţarea se face nu numai din credite, ci şi prin emisiuni de titluri, şi este cazul oraşelor şi al Municipiului Bucureşti, cu obligaţiuni, finanţarea se face şi prin emisiune de acţiuni. Nu există o singură cale de finanţare şi orice companie sau primărie ar trebui să se uite la o combinaţie de canale de finanţare. Cu asta ne uităm care mai sunt problemele în emisiunea de obligaţiuni municipale şi corporatiste, dar mai ales municipale, care derivă din legislaţia finanţării sau finanţelor autorităţilor locale. Facem o echipă. Mulţumim Bucureştiului că a preluat această provocare. Vor rămâne în istoria pieţei obligaţiunilor din România, dar şi finanţării municipiilor, iar pentru noi este un nou început. Sunt convins că această piaţă se va dezvolta, va deveni lichidă şi, mai ales, este o investiţie pe care o recomandăm cetăţenilor. Toţi cei care fac economii să investească pe această piaţă pentru că, alături de obligaţiunile de stat, obligaţiunile municipiului Bucureşti sunt cele mai sigure şi se adresează tuturor investitorilor, mai mult sau mai puţin conservatori”, a mai spus Mişu Negriţoiu.

Cookies