Primăria Capitalei a cheltuit peste 784 de milioane de euro pentru ca bucureștenii să aibă apă caldă. Gabriela Firea reacționează

29 dec. 2020
186 Afișari
Primăria Capitalei a cheltuit peste 784 de milioane de euro pentru ca bucureștenii să aibă apă caldă. Gabriela Firea reacționează

În ultimii 4 ani, Primăria Capitalei împreună cu instituțiile și companiile municipale din subordinea ei au cheltuit 74 de milioane de euro pentru iluminatul festiv de sărbători și pentru organizarea de concerte, spectacole, festivaluri și alte evenimente de acest gen în spații publice.

În acest domeniu, cele mai mari sume au fost cheltuite de Creart- peste 30 de milioane de euro și ARCUB – peste 15 milioane de euro.

Totodată, în ce privește rețeaua de termoficare a Bucureștiului, Primăria Capitalei a cheltuit 15 de milioane de euro pentru reparații și înlocuirea țevilor.

Cu toate acestea, Primăria a cheltuit 784 de milioane de euro pentru subvenționarea agentului termic pentru populație.

În acest context, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a reacționat: ”Comparaţia pe care o realizaţi mi se pare absurdă, irelevantă din toate punctele de vedere şi făcută cu rea-intenţie.  Nu înţeleg nici care poate fi scopul unei astfel de comparaţii, în afara de cel evident, de a încerca să manipulezi opinia publică şi de a denigra, încă o dată, nu doar activitatea mea, ci şi pe cea a tuturor celor care au lucrat în administraţia locală din Bucureşti” , potrivit G4Media.

În 2019, Termoenergetica a încheiat 8 acorduri cadru contracte de tip abonament, cu valoare maximă de peste 79 de milioane de lei, pe o perioadă de 2 ani pentru ”lucrări de intervenție de primă urgență ce necesită înlocuirea unor tronsoane de conductă de pe rețeaua primară cu un grad avansat de uzură” pentru 27 de kilometri de conducte.

În cadrul acestor acorduri cadru s-au încheiat contracte subsecvente de peste 58 milioane de lei.

O altă sumă de aproape 4 milioane de lei, adică 800.000 de euro, a fost achitată efectiv de Termoenergetica în 2020 din ”fondul de dezvoltare pentru obiective de investiții”.

În același timp, un alt contract cu valoare de peste 226 de milioane de lei a fost atribuit de Primăria Capitalei Companiei Energetica pentru ”modernizarea sistemului de distribuție a energiei termice”.

Obiectivele modernizării rețelei de termoficare

Acest contract presupune modernizarea rețelei de termoficare, prin înlocuirea conductelor vechi pentru 7 obiective:

Obiectiv 1 – Magistrala I Sud (zona Pantelimon);
Obiectiv 2 – Magistrala II Sud (zona Bobocica);
Obiectiv 3 – Magistrala II Sud(zona Colentina);
Obiectiv 4 – Magistrala II – III Grozăvești;
Obiectiv 5 – Magistrala Progresu Berceni;
Obiectiv 6 – Magistrala Progresu Ferentari;
Obiectiv 7 – Magistrala I-III Vest (zona Drumul Taberei).

Din aceast contract, Energetica a facturat către Primăria Capitalei peste 26 de milioane de lei, din care s-au achitat efectiv până la această dată 2,3 milioane de lei, adică aproape 500.000 de euro.

Un alt contract atribuit de Primăria Capitalei Companiei Municipale Energetica a fost pentru modernizarea Centralei Termice Amzei, în valoare de peste 2,8 milioane de lei (fără TVA), din care s-au facturat peste 700.000 de lei (inclusiv TVA) și s-au plătit efectiv peste 110.000 lei.

În ultimii 4 ani, Primăria Capitalei a achitat subvenții pentru agentul termic în valoare de peste 3,8 miliarde de lei, adică peste 784 de milioane de euro.

Cookies