Primăria a pierdut în 2010 procese de 28 milioane de euro. Cel mai mare beneficiar: familia Mariei Tănase

de:
11 ian. 2011
0 Afișari
Primăria a pierdut în 2010 procese de 28 milioane de euro. Cel mai mare beneficiar: familia Mariei Tănase

În cursul anului 2010, Primăria Capitalei a avut de plătit din bugetul propriu 121 milioane de lei (aproximativ 28,8 milioane de euro) pentru punerea în executare a unor sentinţe civile definitive şi irevocabile.

“Cea mai mare sumă din istoria Bucureştilor” – după cum a fost numită chiar de edili – a fost blocată din conturile Primăriei chiar în decembrie, când fraţii Mariei Tănase au pus sechestru pe 67 milioane de lei din bugetul Primăriei în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Ei au de primit despăgubiri din partea municipalităţii pentru două terenuri aflate în apropierea Parcului Tineretului, la adresele Livedea cu Duzi nr. 16 şi nr. 21, în suprafaţă totală de 34.820 mp.

“La sfârşitul lui septembrie s-a încheiat procesul. S-a judecat 10 ani. Au pus poprire pe conturile Primăriei, inclusiv pe banii pentru Stadionul Naţional. Banii din cont ni i-au luat. La trei zile a venit cealaltă parte a familiei şi a încercat să facă proprire pe alte conturi ale Primăriei. Suma rămâne de returnat din bugetul Primăriei”, preciza primarul general, Sorin Oprescu, în cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 17 decembrie.

Cei şase fraţi ai Mariei Tănase, împărţiţi în două grupuri, au pus sechestru pe conturile Primăriei în două rânduri. Prima dată a fost pus sechestru pe 38 milioane de lei, banii fiind extraşi din conturi la puţin timp. A doua oară însă, banii au fost doar blocaţi, familia moştenitoare nereuşind să îi şi retragă. Primarul Sorin Oprescu a anunţat că aceste conturi au fost deblocate în urma unei intervenţii a Ministerului Finanţelor.

Fraţii Mariei Tănase nu sunt singurii care au câştigat procese cu Primăria Capitalei în 2010. Municipalitatea a mai plătit alte 54 milioane de lei drept despăgubire pentru terenurile sau clădirile preluate abuziv în timpul regimului comunist.

„Sumele au fost plătite ca urmare a anulării contractelor de vânzare-cumpărare încheiate în temeiul legii 112/95 ( n.r. Legea caselor naţionalizate) şi plata pretului reactualizat, pentru despăgubiri civile ce au avut ca obiect imposibilitatea restituirii în natură a unor bunuri conform legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989)”, precizează reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Cookies