ARHIVA B365

Primăria a modificat proiectul de amenajare a Pieţei Universităţii. VEZI CUM VA ARĂTA

Deși soluția a fost consfințită printr-un concurs internațional de idei, arhitecţii au declarat pentru HotNews.ro că Primăria a modificat planurile inițiale. 

După câștigarea concursului am predat primăriei studiul de fezabilitate și am realizat documentația pentru avizarea proiectului și obținerea autorizației de construire. În mare, proiectul care a primit autorizația de construire este cel de la concurs. Singura modificare făcută a fost că am mai pus vegetație. Pentru prima fază am primit de la primărie 30.000 de euro, bani din care au fost plătite studiile pentru avizarea proiectului, inginerii și ce am făcut noi. După asta, trebuia să primim de la primărie o notă de comandă pentru fază a două (proiectul tehnic), însă lucrul acesta nu s-a întâmplat. Primăria ne-a tot cerut detalii de execuție, noi le-am dat, am venit la șantier, însă banii nu știm dacă îi primim. Dar nu este vorba numai de bani. La ultima vizită pe care am făcut-o la șantier am descoperit că s-a făcut o mare groapă în mijlocul pieței și ni s-a spus că acolo se va pune un stâlp de iluminat de 19 metri înălțime. Când am întrebat ce se întâmplă, ni s-a spus că acest proiect a fost făcut de Luxten împreună cu primarul și arhitectul șef și că s-a optat pentru această soluție datorită costurilor mari la care se ridica corpurile de iluminat propuse de noi. Puteau însă să ne spună și găseam o soluție de comun acord, nu să fim puși în față faptului împlinit. Noi și așa am propus niște corpuri de iluminat mai ieftine, iar arhitectul șef și cei de la Luxten, cu care a trebuit să colaborăm la proiectul de iluminat, au insistat să punem unele mai de bună calitate. Practic, s-a obținut autorizație pentru un proiect și se face un altul”, a declarat pentru HotNews.ro arhitectă Simona Dirvariu, parte a echipei care a câștigat concursul.

Această susține că, din estimările făcute împreună cu Luxten, corpurile de iluminat propuse în proiectul câștigat la concurs ar fi costat circa 230.000 de euro. Primăria a modificat și tipul de pavaj propus pentru piață, completează aceasta: „Ni s-a spus că pe trotuarele de lângă clădirile de vizavi de clădirea Universității să punem niște dale. Noi am propus acolo piatră cubică, dar spun că nu optează pentru această soluție deoarece au primit reclamații de la persoane care au alunecat pe piatra cubică din Centrul Istoric. În zonă cu statuile avem piatra aceea albă, iar în rest era prevăzut piatră cubică. Dacă pui trei feluri de piatră, din punct de vedere estetic nu va mai fi la fel. Nu înțeleg de ce au mai făcut concurs dacă știau deja că vor să pună dale de piatră.”

O altă neconcordanță apărută în proiect sunt aerisirile, niște cutii cu înălțimea de peste un metru care au fost puse în mijlocul pieței. „Aerisirile au fost prevăzute acolo încă de la început, de dinainte de a se face concursul, prin proiectul parcării, și nu au mai putut fi schimbate, însă ele erau de trei ori mai mici”, completează arhitecta.

Totodată, susține că a trimis municipalității mai multe scrisori în care ridica aceste probleme, însă deocamdată nu i s-a răspuns pe motiv că responsabilii au fost în vacanță.

Ordinul Arhitecților din România a publicat pe 7 noiembrie 2011 rezultatele concursului de arhitectură pentru amenajarea Pieței Universității. Locul I a fost câștigat de o echipă din Italia, compusă din arhitecții Simona Dirvariu (România), Ambra Fabi (Italia) şi Carole Lenoble (Franţa).
Costul realizării proiectului a fost estimat de proiectanți la 500.000 de euro.

Primăria Capitalei nu a furnizat încă niciun punct de vedere despre modificarea planurilor iniţiale.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button