Prima zi de certificat verde obligatoriu în București. Restaurante și zone de food-court aproape pustii

26 sept. 2021
492 Afișari
Prima zi de certificat verde obligatoriu în București. Restaurante și zone de food-court aproape pustii
Afacerile au fost afectate profund de restricțiile menite să oprească răspândirea pandemiei

În Capitală, certificatul verde a devenit obligatoriu în interior, în restaurante și la spectacole, începând de sâmbătă, 25 septembrie. Măsura a fost introdusă de autoritățile locale, de Comitetul Muncipal pentru Situații de Urgență București, după ce Capitala a depășit incidența de 3 la mie. Restricția se supune hotărârii Guvernului privind utilizarea certificatului verde în localitățile cu incidență între 3 și 6 la mie.

Bucureștiul pare să revină la imaginea dezolantă din timpul carantinei din primăvară, când restaurantele erau închise, iar zonele centrale erau parțial pustii.

De sâmbătă, certificatul verde a devenit obligatoriu în Capitală. Tot de sâmbătă, restaurantele și zonele de food-court s-au golit subit, cu toate că Bucureștiul are, statistic, cea mai mare rată de vaccinare din țară: de peste 50% din populația eligibilă.

Sâmbătă, restaurantele din București le-au verificat clienților certificatele verzi,  având în vedere că mai pot primi doar clienți care pot face dovada vaccinului, a unui test negativ sau a trecerii prin boală.

Un patronul de restaurant se plânge: „Clienții nu sunt obișnuiți cu această procedură. În mare parte nu știu. O parte refuză să prezinte certificatul. Am întâlnit situații în care erau grupuri mai mari de 7-8 persoane. Șase au prezentat certificat, o persoană nu avea. A fost destul de dificil, le-am spus că nu se poate să rămână în interior. Unii au ales să rămână și alții au plecat.” (Sursa: Digi).

În centrele comerciale, zonele de servire ale restaurantelor și ale cafenelelor au fost mult mai bine delimitate, astfel încât să aibă acces doar cei care prezintă certificatul.

„Am vaccinul, certificatul verde, mi-am scanat telefonul. Poate dacă mai multă lume ar face acest pas, să se vaccineze, am scăpa de toată mascarada asta, să îi zic așa, mai repede”, răspunde un tânăr întrebat de un reporter Digi24.

„Am certificatul verde din vară. Nu văd nimic discriminatoriu, așa mi se pare normal”, afirmă un altul.

În București, certificatul de vaccinare mai este obligatoriu și pentru accesul la cinematograf, săli de spectacole, teatru, la evenimente private (botezuri, nunți etc) și pentru participarea la conferințe.

Tags:
Cookies