Prima tranșă de vaccin Johnson & Johnson a ajuns în România. Ce se întâmplă cu dozele primite

14 apr. 2021
302 afișări
Prima tranșă de vaccin Johnson & Johnson a ajuns în România. Ce se întâmplă cu dozele primite

60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson au ajuns miercuri dimineață în România. Dozele vor fi stocate, deocamdată, în depozit. Acest lucru se întâmplă la o zi după ce compania ce produce vaccinul a anunțat suspendarea distribuirii acestui ser în Uniunea Europeană.

Prima tranșă de vaccin Johnson & Johnson a ajuns în România

„Vaccinul Johnson&Johnson a ajuns în România! În această dimineață, în jurul orelor 6.40, au intrat în țară primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson, prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II.

Menționăm că, până în prezent, în Uniunea Europeană au fost autorizate patru vaccinuri împotriva COVID-19: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) și Janssen (Johnson&Johnson)”, precizează CNCAV.

Ce se întâmplă cu dozele primite

Până ce va fi luată o decizie cu privire la administrarea lor, vaccinurile Johnson & Johnson vor fi stocate. Acest lucru deoarece lansarea serului în Europa a fost amânată. Autoritățile din România au anunțat că așteaptă precizări legate de vaccinul denumit Jenssen de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Compania americană a anunțat marți că suspendă livrarea vaccinului Johnson & Johnson către Europa şi examinează împreună cu autorităţile sanitare europene cazurile extrem de rare de formare de cheaguri de sânge semnalate în SUA după administrarea acestui vaccin, potrivit Digi24.

6,8 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson au fost administrate în SUA până în prezent, dar, în urma recomandării Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi a Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA), tot marţi a fost întreruptă utilizarea acestui ser după ce o femeie a decedat şi o alta a fost internată în stare gravă din cauza unor tulburări de coagulare a sângelui apărute după vaccinare.

Uniunea Europeană avea promisă livrarea a 55 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii iunie din partea companiei Johnson & Johnson. Luni au început să fie expediate primele doze de vaccin către statele UE, dar compania americană a anunţat marţi amânarea transporturilor următoare.

„Pare că va fi la fel ca AstraZeneca”

Amânarea livrărilor „este o veste îngrijorătoare, pare că va fi la fel ca AstraZeneca”, a declarat un diplomat european, potrivit sursei citate.

AstraZeneca a redus de la 300 de milioane la 200 de milioane numărul dozelor pe care s-a angajat să le livreze Uniunii Europene până la sfârşitul lunii iunie, de unde a rezultat o dispută contractuală încă nesoluţionată.

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat săptămâna trecută că examinează patru cazuri rare de formare a unor cheaguri sangvine la persoane vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson în SUA, la fel cum a procedat pentru cazurile asemănătoare semnalate după vaccinare cu serul produs de AstraZeneca-Oxford.

Cookies