Cum poţi să practici un sport nou: parkour şi freerunning. Prima şcoală de acest fel din România

de:
12 aug. 2012
39 Afișari
Cum poţi să practici un sport nou: parkour şi freerunning. Prima şcoală de acest fel din România

În spatele săriturilor de pe o clădire pe alta și al acrobaţiilor, există o întreagă filosofie și rutină de antrenament care fac din parkour/freerunning o disciplină complexă.

În România, numărul adepţilor a crescut în ultimul timp, ajungând la 2000 de practicanţi de parkour şi freerunning, înregistaţi în comunitatea traceurs.ro. Văzând că oamenii au devenit foarte atraşi de aceste sporturi, doi tineri practicanţi, cu multă iniţiativă, au creat prima şcoală de parkour şi freerunning din România: Reborn Education. Cei doi antrenori, Cristian Glovaschi şi Justin Musina, au o experienţă de peste 7 ani în domeniul acrobaţiilor şi mişcării fizice.

Şcoala a fost înfiinţată acum un an. De-a lungul timpului, aproximativ 30 de începători în ale parkourului şi freerunningului au urmat cursurile RebornEducation. La acest moment, au mai rămas 10.

Deşi au început să se dezvolte şi în România, pentru mulţi români, cele două noţiuni sunt încă noi. „Parkourul este partea utilă. Practic, să ajungi din punctul A în punctul B cât mai rapid, cât mai eficient şi să foloseşti cât mai puţină energie posibilă. Reprezintă eficienţa în sine. Te antrenezi să înveţi să fii capabil, dacă o să fie vreodată nevoie, să ajuţi pe cineva. Freerunningul este mai mult partea de spectacol. S-a creat prin 2008. Nu era deloc util, reprezenta doar spectacolul. În plus, nu se puteau organiza concursuri de parkour. Nu este nimic util într-un concurs”, a explicat Justin Musina pentru B365.ro.

Justin preferă freerunningul, dar atât el, cât şi partenerul lui, Cristian Glovaschi, predau ambele sporturi. 

Când s-a înfiinţat şcoala, băieţii închiriaseră un sediu pe Iuliu Maniu. Dar elevii nu voiau să fie îngrădiţi de pereţii unei săli, când ceea ce exprimă aceste sporturi este libertatea. „Este mai eficient afară, înveţi să nu-ţi mai fie frică”, consideră Justin.

Nici vremea urâtă nu-i sperie pe practicanţii de parkour. „Antrenamentele noastre se ţin şi pe ploaie, şi pe vânt, chiar şi pe zăpadă. Noi când ne-am apucat, în 2005, pur şi simplu luam o piatră şi dădeam gheața de pe obstacole. Deci vremea nu este o problema. Cu cât este vremea mai urâtă, cu atât înveţi tu să-ţi controlezi mai bine corpul”, acestea sunt sacrificiile pe care cei doi practicanţi le consideră necesare în acest sport.

Novicii în ale parkourului ori freerunningului, chiar şi novicii în ale sportului se pot înscrie la cursurile acestei şcoli şi vor fi învăţaţi toate noţiunile de la zero. „Nu contează nici vârsta, nici forma fizică. Asta o capeţi în timp. Noi începem de la cele mai mici, la cele mai mari obstacole, de la cele mai simple la cele grele”, spune antrenorul.

Înfiinţatorii şcolii au fost primii din Bucureşti care au început să practice disciplinele pe care astăzi le predau. „Eu am învăţat singur. Erau câteva mişcări de bază pe care le-am învăţat pe net de la alţii. Dar parkourul nu se bazează pe mişcările alea. Se bazează pe mers, sărit, căţărat. Prinzi mai multă experienţa când înveţi singur. Când înveţi de la altul ajungi mai mult o copie. Înveţi ce-ţi arată ăla. Trebuie să-ţi formezi un stil propriu”, ne povesteşte Cristian.

Salturile spectaculoase şi filmele hollywoodiene cu scene de parkour au promovat aceste mişcări ca și sporturi extreme. În realitate, oricine le poate face, fără riscuri și fără echipament special, încearcă să ne convingă cei doi antrenori. „Este un sport extrem doar dacă vrei tu să-l faci să fie aşa. Te urci pe un bloc şi sari, dacă vrei să fie periculos. Dar lucrurile astea nu se fac, decât dacă este absolut necesar”, spun aceştia.

Totuşi, practicanţii, odată ce capătă oareşice experienţă, vor să-şi depăşească limita şi încearcă să facă lucruri care îi pun în pericol, aşa că accidentele sunt posibile. Justin a avut primul şi singurul accident din viaţa lui după primele două săptămâni de antrenament. Nu cunoştea nimic despre domeniu, voia să se întreacă pe el însuşi, a sărit de la 3 metri şi şi-a rupt mâna. Totuşi, spune că acestea sunt cazuri excepţionale şi „mai multe accidente am avut când mă plimbam pe stradă”.

Deşi ar părea mai mult un sport pentru bărbaţi, în comunitatea traceurs.ro, sunt şi fete care practică sporturile şi vin la workshopuri. La şcoala Reborn Education este înscrisă o singură fată.

Românii au început să-şi schimbe percepţia despre parkourişti, odată ce au aflat mai multe despre această disciplină . „Înainte ne făceau maimuţe, puţini ne înţelegeau. Acum au început chiar să se antreneze cu noi”, spune Cristi.

Justin şi Cristi sunt cooptaţi, împreună cu echipa lor, pentru a face spectacole în reclame (au participat la Vodafone, Orange), concerte (Cream, MTV Music Awards 2009, Anastasia), evenimente (Caravada Roşie, Ursus Evolution) şi în filmul Bunraku.

sursa: www.reborned.ro

 

Cookies