Prima sancțiune la București de înlăturare a simbolurilor rusești: totemul cu denumirea Parcului “Fiodor Tolbuhin” a fost dat jos, după ce Rusia a bombardat Ucraina

24 feb. 2022
19223 Afișari
Prima sancțiune la București de înlăturare a simbolurilor rusești: totemul cu denumirea Parcului “Fiodor Tolbuhin” a fost dat jos, după ce Rusia a bombardat Ucraina

În contextul în care Rusia a atacat, astăzi, Ucraina, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a decis să înlăture totemul de la intrarea în Parcul “Fiodor Tolbuhin”, denumit după generalul rus care a condus armata care a contribuit decisiv la instaurarea regimului comunist în România. Solicitarea de schimbare a denumirii parcului Tolbuhin datează de anul trecut din 25 februarie, însă primarul USR al Sectorului 2 a luat decizia să înlăture simbolul până la modificarea numelui de către CGMB.

“Pe 25 februarie 2021, Consiliul Local al Sectorului 2 a trimis o cerere către Consiliul General al Municipiului București pentru schimbarea denumirii parcului Tolbuhin în “Grădina Mătăsari”.

În contextul zilei de astăzi, până când Consiliul General al Municipiului București se va pronunţa pe această speţă, am decis înlăturarea totemului cu denumirea parcului”, a declarat Radu Mihaiu.

„Astfel de simboluri PCR-iste nu au ce căuta în statul democratic”

Încă de la preluarea mandatului în fruntea Primăriei Sectorului 2, Radu Mihaiu a avut o poziționare fermă pe acest subiect, anunțând că va cere “cu insistență” schimbarea denumirii Parcului „Fiodor Tolbuhin”, care poartă numele unui general rus care nu s-a limitat la eliberarea României de fascism, ci a condus armata care a contribuit decisiv la instaurarea regimului comunist, se arată într-un comunicat de presă al USR.

“Astfel de simboluri PCR-iste nu au ce căuta în statul democratic care este, astăzi, România. Fiecare pas pe care îl putem face în recuperarea identităţii și închiderea rănilor din trecut este important și nu vom ezita să îl facem, indiferent de împotrivirea ambasadei Rusiei la București. Istoria poporului român înseamnă mult mai mult decât era de tristă amintire din perioada comunistă. Avem datoria morală de a păstra vie amintirea tuturor celor care s-au împotrivit ororilor acestui regim, nu a conducătorilor săi”, a mai declarat Radu Mihaiu.

Primarul Sectorului 2 a subliniat că decizia aparține comunității, propunând organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect pentru alegerea celei mai bune variante în ceea ce privește noul nume al parcului.

Îți recomandăm să citești și:

VIDEO | S-a redeschis Parcul Icoanei. În prima filmare, oamenii remarcă vegetație mai puțină. Ce le răspunde primarul USR Radu Mihaiu

EXCLUSIV I Cum se vede războiul care a început azi noapte prin ochii ucrainenilor din București. Liubomera Colotelo: “Putin crede că poate acapara toată Ucraina?”

Cerul României, aglomerat de avioane care ne tranzitează spațiul aerian, după ce Rusia a început războiul în Ucraina. Ce se întâmplă cu zborurile de pe Aeroportul Otopeni

Cookies