Prima reuniune NATO la București, în condiții de securitate maximă, cu războiul din Ucraina la granițele României

26 nov. 2022
190 afișări
Prima reuniune NATO la București, în condiții de securitate maximă, cu războiul din Ucraina la granițele României
Sursa: Inquam

Bucureștiul va fi timp de 3 zile săptămâna viitoare, 28-30 noiembrie, Capitala unde se reunește cea mai puternică alianță militară de apărare a lumii.

Reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.

De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei de la declanşarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Alături de şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre, secretarul general al NATO şi ceilalţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la Reuniunea de la Bucureşti vor participa miniştrii de Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la organizaţie.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, va ajunge în România luni şi are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Potrivit unui comunicat transmis presei, înaltul oficial va susţine o conferinţă de presă comună cu preşedintele României (în jurul orei 17,00) şi va face declaraţii de presă alături de ministrul român al Afacerilor Externe (aproximativ ora 17,35).

În cursul zilei de marţi, conform sursei citate, Stoltenbergse va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: ”Reuniunea are loc într-un moment critic pentru securitate, războiul declanşat de Rusia în Ucraina”

Marţi şi miercuri, va avea loc, la Bucureşti, Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO. Evenimentul va fi găzduit, în numele României, de ministrul Bogdan Aurescu.

De asemenea, luni şi marţi, se va desfăşura, în Capitală, Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting – MLM). Ministerul Afacerilor Externe este co-organizator al acestui eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinţei de Securitate de la Munchen (Munich Security Conference – MSC).

„Vom avea o agendă politico-diplomatică şi de securitate extrem de încărcată şi dinamică săptămâna viitoare, începând cu Reuniunea Liderilor de Munchen, pe 28 – 29 noiembrie, şi continuând cu Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, pe 29 – 30 noiembrie. Bucureştiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomaţiei europene, euroatlantice şi dincolo de aceste regiuni. Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru ţara noastră şi cu participare internaţională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională şi euroatlantică, marcat de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, dar şi importanţa strategică a Mării Negre”, a transmis şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat al MAE remis vineri AGERPRES.

Bucureștiul va fi decorat cu steaguri NATO și cele tricolore de Ziua Națională

Bucureștiul celebrează și NATO, de Ziua Națională a României. O serie de elemente simbolice vor decora traseul între Piața Victoriei și ieșirea din București, la Aeroportul Otopeni, pe unde vor trece oficialii NATO.

Primăria Capitalei a decis să decoreze zona Arcului de Triumf și cu steaguri tricolore, dar și ale NATO, întrucât în perioada 29-30 noiembrie are loc la București Reuniunea ministrilor de externe ai statelor Alianței nord-atlantice.

Pentru cele două evenimente care se succed, Primăria Capitalei va ilumina arhitectural suprafața Arcului de Triumf în albastru şi va arbora steagul României și steagul NATO în arcada monumentului. Citește mai departe…

Îți mai recomandăm și:

Cookies