Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a catalogat gestul de disidență al jurnalistei de la postul fidel Kremlinului drept „un act de huliganism”, informează Reuters. Editorul postului Marina Ovsiannikova a pătruns în studioul unde se citeau știrile principalului jurnal al zilei și a ridicat în spatele prezentatorului un panou cu mesaje anti-război și împotriva cenzurei, și a strigat sloganuri care condamnau invadarea Ucrainei de către Rusia începută în 24 februarie. Jurnalista a fost dusă imediat la poliție, iar la mai bine de 10 ore nu se știa nimic despre starea ei. Ovsiannikova riscă 15 ani de închisoare, conform noii legi adoptate în Rusia privind „diseminarea de informații false”.
„În ceea ce privește această femeie, gestul său este huliganism”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a lăudat canalul de stat, considerându-l „un pilon al știrilor obiective și actuale”. „Canalul TV și cei care ar trebui să o facă vor duce la capăt această misiune”, a spus el reporterilor.
Oficialii de la Moscova descriu ofensiva Rusiei în Ucraina ca pe o operațiune militară specială pentru dezarmarea țării și prevenirea „genocidului” împotriva vorbitorilor de limbă rusă, o justificare respinsă de Ucraina și Occident ca fiind un pretext fals pentru o invazie a unei țări democratice.
Îți recomandăm să citești și
Aproape 15.000 de persoane au fost reținute în toată Rusia în timpul protestelor anti-război din 24 februarie, potrivit unui bilanț ținut de OVD-Info, un grup independent de monitorizare a protestelor. Protestara de la televiziunea de stat a fost identificat drept Marina Ovsyannikova, o angajată a Pervîi Kanal (Kanal 1), potrivit OVD-Info și ONG-ului pentru drepturile omului Agora.
Legislația dură din Rusia, adoptată la opt zile după invadarea Ucrainei, face ilegale acțiunile publice care vizează discreditarea armatei Rusiei și interzice răspândirea de știri false sau „diseminarea publică de informații deliberat false” despre utilizarea forțelor armate ale Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani, a lăudat gestul făcut de „acest jurnalist foarte curajos”.
„Îndemnăm autoritățile să se asigure că nu se confruntă cu represalii pentru că și-a exercitat dreptul la libertatea de exprimare”, a declarat ea într-un briefing de presă la Geneva.
Shamdasani a spus că nu este clar câte persoane dintre cele 15.000 arestate în Rusia, în legătură cu protestele împotriva războiului, au rămas în detenție. „Nu avem acces la cei care sunt reținuți, din păcate”, a spus ea, mai scrie Reuters.
Săptămâna trecută, șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la arestările activiștilor anti-război în Rusia și restricțiile privind libertatea de exprimare.