Prima plângere penală pentru îngropare de deşeuri în București. Un teren din staţia de sortare din Sectorul 3 e locul în care s-ar fi întâmplat ilegalitatea

17 mai 2022
1437 Afișari
Prima plângere penală pentru îngropare de deşeuri în București. Un teren din staţia de sortare din Sectorul 3 e locul în care s-ar fi întâmplat ilegalitatea
Deșeuri ilegale în București | Sursa foto: Octav Ganea/Inquam Photo

E un fapt că deșeurile sunt o mare problemă de mediu pentru București și împrejurimile sale. Acum, Ministerul Mediului anunţă,, pe pagina sa oficială de Facebook,  că a fost depusă prima plângere penală pentru infracţiunea de îngropare de deşeuri.

Plângere penală pentru deșeuri îngropate în București

Vizat este un teren din interiorul staţiei de sortare a deșeurilor din Sectorul 3 din București. Aici ar fi fost îngropate deşeuri din construcţii amestecate cu deşeuri din plastic, ceramică şi materiale lemnoase. Ministerul anunță că, aici, comisarii Gărzii de Mediu au dat o amendă de 30.000 de lei:

Prima plângere penală pentru infracţiunea de îngropare de deşeuri. În urma unui control realizat în data de 05 mai, la staţia de sortare din Sectorul 3 al Capitalei, deţinută de SD3 SALUBRITATE ŞI DESZĂPEZIRE S3 S.R.L., comisarii din Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti au identificat un teren de aproximativ 4.000 mp, aflat în incinta amplasamentului, pe suprafaţa căruia există indicii clare că ar fi fost îngropate deşeuri din construcţii, amestecate cu deşeuri din plastic, ceramică şi materiale lemnoase.

Comisarii de Mediu au dat amenda pentru că stația funcţiona fără autorizaţie de mediu – actul de reglementare fiind suspendat de instanţa de judecată – şi au înaintat anchetatorilor o plângere pentru comiterea infracţiunii de îngroparea deşeurilor.

Arderea și îngroparea de deșeuri sunt acum infracțiuni

La începutul lunii aprilie, Guvernul a aproba ordonanța de urgență propusă de Ministerul Mediului care prevede că incendierea sau îngroparea deșeurilor sunt infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la trei la cinci ani.

Problema deșeurilor în București

Bucureștiului are o serioasă problemă cu poluarea provocată de îngroparea și arderile ilegale de deșeuri.

Într-o anchetă jurnalistică din februarie anul acesta, Deutche Welle arăta cum deșeurile exportate din Europa, în special din Germania, au devenit o afacere de miliarde și cum Bucureștiul suferă de poluare, în urma arderii ilegale a gunoaielor la marginea Capitalei.

Arderea și îngroparea deșeurilor sunt mult mai ieftine, deci mult mai profitabile decât reciclarea. Despre ce deșeuri este vorba? Aproape orice: cauciucuri, baterii, chiar și azbest. 

Fostul comisar al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu și procurorul specializat în probleme de mediu, Teodor Niță au atras atenția că, deseori, „este vorba despre criminalitate organizată”.  

Cookies