Astăzi, 8 aprilie, de la ora 20:00 la Teatrul Nou, un teatru independent din București, va avea loc un spectacol neobișnuit. Bucureșteni vor putea urmării cu ochi curioși: „A.I.: Când un robot scrie o piesă de teatru” al cărui scenariu a fost scris cu ajutorul inteligenței artificiale.
Aceasta a fost prima prima astfel de producție.
În România acesta a văzut pentru prima dată lumina în anul 2023. În Capitală, premiera a avut loc în seara de 14 octombrie, la ora 20:00, la Teatrul Nou.
„A.I.: Când un robot scrie o piesă de teatru” a fost un proiect dezvoltat de către Agenția Tehnologică de Stat din Republica Cehă în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe din Republica Cehă.
Interesant este că experimentul a avut loc la 100 de ani de la prima folosire a cuvântului „robot” într-o piesă de teatru.
Premiera acestei piese de teatru care a fost scrisă cu ajutorul AI-ului a avut loc în anul 2021 în Cehia. Înainte să fie prezentată publicului din țara noastră, regizorul român Mircea Rotaru a adaptat și a interpretat textul într-o nouă formă potrivită publicului român.
Pe lângă adaptarea aceste piese inedite, Mircea Rotaru a mai scris:
Potrivit descrierii de pe site-ul Teatrului Nou, „A.I.: Când un robot scrie o piesă de teatru” nu este un spectacol care are scopul de a se transforma într-un documentar despre incapacitatea omului de a își asuma frâiele puterii creatoare.
În distribuție se află doar doi actori: Ștefania Ionescu-Darzeu și Costin Teodorescu.
Studenții de la UNATC și UNARTE (secția Scenografie) au intrarea liberă la toate spectacolele din cadrul Teatrului Nou, iar studenții de la alte facultăți pot intra câte doi pe un bilet.
Bucureșteni interesați pot încă să își achiziționeze bilete de aici.
Teatrul Nou, un teatru independent din București a fost înființat pe 28 septembrie 2018. Primul spectacol găzduit de teatrul aflat în Piața Sfântul Ștefan 8 din Sectorul 2 a fost „Necăsătoria” după Matt Morillo, în regia lui George Constantinescu, cu Elena Ariadna Șeulean și Theo Costache, spectacol care poate fi văzut și în prezent pe scena Teatrului Nou. Ideea înființării Teatrului Nou a fost a tânărului actor Cristian Ioniță care a putut fi văzut pe scenele unor teatre precum: Teatrul Național București, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Dramaturgilor, Teatrul de Artă București, Teatrul Apropo, arată Wikepedia.