FIT CITY

Prima operaţie pe inimă, în noua secţie de cardio-chirurgie a Spitalului Marie Curie: Maria de 6 ani

Luni, la Marie Curie, în secţia de cardio-chirurgie pentru copii, inima Mariei, o fetiţă de doar 6 ani, a reînvăţat să bată. De data asta corect. Inima ei a fost prima operată într-o clinică nou-nouţă, cu dotări de top, care a stat mai bine de doi şi jumătate închisă.

Boala Mariei a fost descoperită la un control de rutină, povesteşte Alina, mama fetiţei. Copilul ei avea doi ani şi provenea dintr-o sarcină gemelară. Născuse la termen, băiat şi fetiţă, şi nimeni nu i-a spus în spital că bebeluşii ar avea vreo problemă. Pe la 3 luni însă, avea să se sperie groaznic când, imediat după baie, Maria s-a moleşit toată. „Nici medicii de la Salvare n-au mai ştiut ce să ne zică. Mai târziu, pe la 3 ani, a mai avut un moment – aşa ca un leşin, şi a căzut. Apoi, pe la 5, încă un episod. Dar ea nu e o fată moale, e foarte activă. Aleargă mai mult decât fraţii ei”, îşi descrie Alina fetiţa. Detalii, pe gândul.info. 

Maria a fost operată în cadrul primei misiune din cadrul programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice iniţiat de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu clinica San Donato şi fundaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo. Misiunea – la care participă şi medici şi asistenţi de la spitalul Marie Curie – va dura până joi, timp în care se vor efectua mai multe operaţii pentru corectarea unor malformaţii congenitale cardiace.

Amenajată pe o suprafaţă de 750 de metri pătraţi, cu două săli de operaţii şi cel mai performant angiograf din ţară, secţia de cardio-chirurgie de la Marie Curie a avut până de curând lacăt pe uşă. Asta după ce, pentru realizarea ei, s-au investit 4,2 milioane de euro. Banii au provenit din donaţii, 1,8 milioane strânşi de Asociaţia Inima Copiilor, iar restul până la 4,2 milioane au reprezentat contribuţia Ministerului Sănătăţii.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button