GREEN CITY

Prima grădiniţă din Capitală încălzită cu panouri solare

Sistemul de panouri solare şi pompe de încălzire al Grădiniţei 277 „Steluţa” a fost prezentat, vineri, de primarul Sectorului 2 – Neculai Onţanu, în cadrul unei conferinţe de presă. „Prin proiectul Completarea sistemului clasic de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului, Primăria va face o economie semnificativă, de 40% şi chiar mai mult, atât la încălzirea clădirilor pe timpul iernii, cât şi la prepararea apei calde menajere. Este prima grădiniţă din Bucureşti care beneficiază de un astfel de sistem”, a declarat primarul Neculai Onţanu.

Conform sursei citate, sistemul de panouri solare şi pompe de căldură este completat şi de o centrală termică pe gaz care să intervină doar în caz de necesitate, când nu se acoperă necesarul de energie de la primele două echipamente puse în funcţiune.

„Odată cu punerea în funcţiune a acestui sistem integrat, bucătăresele nu vor mai transpira deasupra oalelor cu mâncare în bucătărie deoarece este prevăzut cu climatizare. În plus, proiectul prezintă marele avantaj că ceea ce nu se consumă ziua se poate descărca noaptea în atmosferă. De asemenea, se poate controla şi doza nivelul consumului de energie în funcţie de necesităţile zilnice ale copiilor, numai prin apăsarea unui singur buton”, a explicat Marian Piţu, consultantul tehnic al societăţii Promoenerg din Sibiu, care a montat echipamentele solare.

Grădiniţa 277 „Steluţa” din cartierul Pantelimon găzduieşte aproximativ 100 de copii, cu vârste cuprinse între trei şi şase sau şapte ani, după cum susţine directorul unităţii de învăţământ Stela Areţu. „Fiind cu program prelungit, săptămânal, copiii vin la noi luni dimineaţă şi mai pleacă vineri seară, motiv din care consumul de apă şi căldură este destul de ridicat”, a precizat Areţu.

Administraţia locală a anunţat că, până pe 15 iulie 2011, vor mai fi dotate cu panouri solare încă cinci centre sociale din Sectorul 2 (Centrul Speranţa, Centrul Cireşarii, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă nr.2, Centrul Luminiţa şi Centrul casa de Vis), în cadrul aceluiaşi proiect de la AFM, al cărui valoare totală se ridică la suma de aproximativ 3,6 milioane lei.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button