Prima centrală termică modulară din Sectorul 3 a fost pusă în funcțiune. Va încălzi, provizoriu, aproximativ 200 de blocuri

13 feb. 2023
2169 Afișari
Prima centrală termică modulară din Sectorul 3 a fost pusă în funcțiune. Va încălzi, provizoriu, aproximativ 200 de blocuri
Prima centrală termică modulară din Sectorul 3 a fost pusă în funcțiune. Va încălzi, provizoriu, aproximativ 200 de blocuri | Sursa foto: Agerpres

Primăria Municipiului București anunță că a fost pusă în funcțiune prima centrală termică modulară provizorie. Aceasta va fi o sursă de producere a energiei termice pentru circa 200 de blocuri aflate în Capitală.

Titan, Colentina și Aviației sunt trei zone deficitare

Primarul General Nicușor Dan a declarat că acest sistem de producere al energiei termice are o capacitate nouă, ce aduce un plus de 6% pentru încălzirea blocurilor:

Bucureștiul avea o rețea de centrale echilibrată, cu două centrale mari în Vest, alte două mari în Sud și încă două mari în zona de Nord-Est, una chiar pe această locație (…) și încă una în zona Pipera. Cea din Pipera și cea de aici, din Titan, au fost desființate: prima în 2007, iar cea de a doua, în anul 2014, consecința fiind că sistemul s-a dezechilibrat, iar efectele negative s-au resimțit mai ales pe zona de Est și de Nord-Est.

Acum vine această capacitate nouă. Tot sistemul are o capacitate de 1000 de GCal/h, aducem în plus 60 de GCAl/h, adică un plus de 6%. Concret, pentru 200 de blocuri, care sunt în zonă, energia termică vine numai de la centrala aceasta.

Cele 200 de blocuri se află pe următoarele străzi:

  • Strada Lucrețiu Pătrășcanu,
  • Șoseaua Morarilor,
  • Strada Constantin Brâncuși,
  • Șoseaua Vergului,
  • Bulevardul Basarabia,
  • Șoseaua Pantelimon (între Piața Delfinului și Hipermarketul Cora).

Claudiu Crețu, Directorul General al Companiei Municipale Termoenergetica, declară că încă din anul 2017 în București există trei zone deficitare, mai exact Titan, Colentina și Aviației. Astfel, centrala provizorie instalată la CET Titan rezolvă problema din această zonă.

Energia termică, care venea tocmai de la CET Sud pentru blocurile din zona Titan merge acum către Colentina și furnizează energie termică în această zonă. De asemenea, se caută terenuri în Colentina și Aviației pentru a putea fi montate astfel de centrale și în zonele respective.

Centrala termică este doar o soluție provizorie

Directorul CMTEB anunță că, pe parcursul verii, când vor fi deschise șantierele pe fonduri europene, apa caldă va fi furnizată și din centrala provizorie. Acest lucru va ajuta zona respectivă.

În luna iulie întotdeauna erau probleme în zona Pantelimon Titan, pentru că CET SUD-ul intra în revizie și nu mai furniza agent termic pentru apă caldă. Acum, cu zonarea aceasta nu vom mai avea emoții la vară pentru că vom da apă caldă din această centrală, care în acest moment alimentează două sute de blocuri, dar se fac în continuare manevre tehnice pentru a echilibra sistemul și pentru a extinde aria de funcționare, a mai declarat Claudiu Crețu.

Această sursă de producere a energiei termice, realizată pe amplasamentul de pe Strada Ion Șahighian, nr. 4, din Sectorul 3, este doar o soluție provizorie până ce va exista un proiect de investiții demarat de proprietarul terenului.

Soluția corectă este reprezentată de cogenerarea de înaltă eficiență. Din gaz eficient este să produci și energie electrică și energie termică, dar realizarea unei soluții care să funcționeze în cogenerare durează mai mulți ani. Am ales această soluție provizorie, pentru că nu mai puteam spune populației să aștepte încă trei, patru ani.

Am căutat soluția rapidă ca să rezolvăm problemele. Iată că în 6-7 luni de zile s-au putut pune în funcțiune aceste cazane, pe care le lăsăm să funcționeze în timp ce se poate face un CET care să funcționeze cu eficiență energetică, transmite Claudiu Crețu.

Serviciile necesare pentru producerea energiei termice și a apei de adaos (montajul, instalarea, proiectarea, obținerea avizelor și autorizațiilor necesare pentru punerea în funcțiune a instalațiilor, supravegherea funcționării, mentenanța, instruirea personalului) au fost dispuse de către S.C. Energofor SRL.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies