PRIMA CASĂ: O veste bună și o veste proastă pentru cei care vor să-și ia casă

de:
08 aug. 2013
0 Afișari
PRIMA CASĂ: O veste bună și o veste proastă pentru cei care vor să-și ia casă

Hotararea Guvernului nr. 565/2013 pentru modificarea si completarea Anexelor nr.1 si nr.2 ale Hotararii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casa” a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 498, din 7 august 2013 si a intrat in vigoare la data publicarii.

Conform acesteia, se va aloca un plafon suplimentar de garantii de 1 miliard lei, asigurandu-se, in acest fel, continuarea programului cel putin pana la finalul anului.

„Pentru anul 2013 se aloca un plafon suplimentar al garantiilor care pot fi emise (…) de 1 miliard RON, din care 300 milioane RON sunt destinate pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL)”, se arata in documentul citat. HG nr. 565/2013 stabileste, totodata, ca garantiile se vor acorda si se vor plati numai in moneda nationala.

De asemenea, la nivelul normelor metodologice au fost introduse dispozitii care sa permita gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa.

Analiștii imobiliari avertizează însă că rata creditului prin Prima Casă ar putea fi mai mare cu 30% urmare a restricționării creditelor doar la moneda națională

Mai exact, finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat au obligatia de a consuma plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2013. Diferenta ramasa neutilizata la data de 31 decembrie 2013 va fi realocata potrivit prevederilor legale.

Cookies