ARHIVA B365

Prima Casă în lei devine rentabilă! O soluție mai ieftină decât creditele standard în lei

În vara acestui an, când autoritățile au anunțat că prin programul Prima Casă se vor acorda doar împrumuturi în moneda națională, noul produs era puțin atractiv pentru potențialii cumpărători. La vremea aceea, rata pentru un credit co-garantat de către stat în lei era cu circa 30% mai mare decât pentru un împrumut echivalent în euro. Între timp însă, Banca Națională Română (BNR) a operat două reduceri ale dobânzii de politică monetară, aceasta situându-se în prezent la un nivel minim-record, de 4,25% pe an (față de 5,25% la începutul lui 2013), informează imobiliare.ro.

Aceste schimbări se văd în comparația de costuri a creditelor Prima Casă (disponibile acum doar în lei) cu celelalte împrumuturi ipotecare, fie ele în monedă națională sau în euro. Împrumuturile co-garantate de către stat sunt acum mai ieftine decât ipotecarele standard în lei și au costuri foarte apropiate de cele mai bune oferte în euro din piață.
„Recent anunțatele schimbări privind programul Prima Casă ar putea să conducă la un scurt blocaj, dar pe o perioadă limitată de timp, până când băncile își vor calibra produsele noii realități. Pe de o parte, există deja în piață și cu siguranță vor mai apărea, credite ipotecare standard mai avantajoase chiar decât Prima Casă, diferența constituind-o avansul mai mare. Sunt însă semne clare că BNR-ul face din susținerea creditării în RON un obiectiv principal, astfel că, probabil, condițiile împrumuturilor în moneda națională se vor îmbunătăți.” Alina Necula, director de marketing și vânzări Adama

O rată de 1.100 de lei pentru un credit de 45.000 de euro
În momentul de față, cea mai bună ofertă de creditare prin intermediul programului Prima Casă vine din partea CEC Bank, ce presupune o Dobândă Anuală Efectivă (DAE) de 5,81%. Potrivit conso.ro, pentru un credit de 200.000 de lei contractat pe 30 de ani, rata lunară ajunge la 1.093 de lei (pentru varianta rambursării în rate egale), în vreme ce suma totală de plată în această perioadă se ridică la 413.096 de lei.
Spre comparație, cel mai ieftin credit ipotecar standard în lei este oferit de BCR, cu un nivel al DAE de 6% pentru clienții care își primesc veniturile prin intermediul băncii. Rata lunară este fixă în primii trei ani, situându-se la 1.231 de lei pe lună (după care aceasta va scădea la 1.165 de lei). Suma totală de rambursat se ridică, în acest caz, la 422.916 de lei.
Mai atractive din punct de vedere al costurilor rămân creditele pentru casă în euro, însă diferența dintre acestea și împrumuturile co-garantate de către stat în moneda națională este mult mai mică. Astfel, cea mai ieftină ofertă ipotecară în euro vine de la banca Italo-Romeno, în colaborare cu brokerul de credite Kiwi Finance, cu o de 5,38%. Pentru un credit de 45.000 de euro (echivalentul aproximativ al sumei de 200.000 de lei), rata lunară se ridică la 238 de euro pe lună (circa 1.058 de lei). Suma totală de rambursat este de aproape 393.715 lei.
Balanță inversată
În urmă cu două luni, balanța dintre împrumuturile Prima Casă și alte credite ipotecare în moneda națională era inversată. La începutul lui august, cea mai accesibilă ofertă în lei pentru Prima Casă avea o DAE de 7,06%. Pentru un împrumut de 200.000 de RON contractat pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară pe care trebuia s-o plătească un beneficiar ajungea la 1.245 de RON, în vreme ce suma totală de rambursat s-ar fi ridicat la 468.474 de lei.
La vremea aceea, cel mai ieftin credit ipotecar în lei avea o DAE de 6,8% și era oferit de Banca Comercială Română (BCR) clienților care își primeau veniturile în conturile băncii. Pentru același împrumut de 200.000 de RON, rata lunară se ridica la 1.231 de RON, în vreme ce suma totală de rambursat este de 458.597 de RON.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button