„Prima Casă”, aproape de final. Doar patru bănci mai primesc dosare

de:
29 iul. 2013
0 afișări

Deşi în urmă cu aproape o lună reprezentanţii Finanţelor anunţau că monitorizează atent programul Prima Casă şi sunt pregătiţi să intervină rapid cu sume suplimentare astfel încât creditarea să nu se întrerupă, ritmul de accesare a garanţiilor a crescut peste orice aşteptări, din cauza clienţilor panicaţi că acum au ultima şansă să ia un credit ipotecar cu avans de doar 5% şi la cele mai mici costuri, scrie Capital.ro.

Practic, ritmul de acordare a crescut de peste două ori în mai puţin de o lună, reprezentanţii FNGCIMM declarând pentru Capital că numărul dosarelor primite de la bănci a sărit de la 80-90/zi, la 160-180/zi, în condiţiile în care multe bănci deja epuizau plafonul disponibil.

Din cele 16 bănci înscrise în program, în prezent doar BRD, BCR, Banca Transilvania şi Banca Românească mai primesc dosare pentru programul „Prima Casă”, potrivit Capital.

Din cele circa 17.000 credite acordate în 2013 prin Prima Casă, circa 7% au fost în lei, iar per ansamblul celor 98.000 credite acordate de la început ponderea finanţărilor în lei este de 3%. Judeţele fruntaşe sunt Bucureşti cu 29%, Cluj cu 7,3%, Ilfov cu 7%, Timiş cu 5,9%, iar Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi cu 3%-5% din total. Ca destinaţie, 51% din creditele prin programul „Prima Casă” au mers către apartamente cu 2 camere, 29% către apartamente cu 3 camere şi 12% pentru achiziţia de garsoniere.

Cookies