Prima carte scrisă în limba română e scoasă la licitație în București. Care este prețul de pornire

09 nov. 2022
595 Afișari
Prima carte scrisă în limba română e scoasă la licitație în București. Care este prețul de pornire
Prima carte scrisă în limba română e scoasă la licitație în București. Care este prețul de pornire / Sursă foto: Artmark.ro

Prima carte scrisă în română urmează să fie scoasă la licitație, în cadrul unui eveniment dedicat cărților și manuscriselor de colecție. Licitația va avea loc la București, la mijlocul lunii noiembrie.

Prima carte scrisă în limba română e scoasă la licitație în București

Cartea ce urmează să fie scoasă la licitație este „Cazania lui Varlaam”, apărută în anul 1643. Prețul de pornire pentru achiziția acesteia va fi de 5.000 de euro, conform Antena 3.

Tipărită în anul 1643, „Cazania lui Varlaam” este prima carte scrisă în limba română. Aceasta a fost tipărită în doar câteva exemplare și reprezintă o apariție extrem de rară pe piața românească de carte.

Ediția princeps a fost editată de către mitropolitul Varlaam, iar tipărirea a fost făcută în tipografia domnească de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”.

Ulterior, cartea a fost retipărită în mai multe ediții de-a lungul anilor. Aceasta este una dintre cele mai citite cărți din trecutul României.

Când și unde va avea loc licitația

Licitația de la București va avea loc în data de 17 noiembrie 2022 și va fi organizată de către Casa de Licitații A10 by Artmark.

Licitația de Carte le oferă bibliofililor posibilitatea de a admira și alte cărți de colecție. Aceștia vor avea acces la o selecție specială de cărți rare ce poartă semnătura olografă a unor scriitori români celebri.

Un alt volum important, în premieră pe piața românească de carte, va fi prezentat în cadrul acestei licitații. Este vorba despre:

  • „Profeţiile (lui Nostradamus)” de Michel de Nostredame.

Volumul de colecție este scris în anul1568, la Lyon. Acesta este în limbă franceză, iar în prețul de pornire al acestuia va fi de 300 de euro.

Pe lângă asta, colecționarii vor putea admira și licita hărți din anii 1700 sau hărți de colecție de prezintă evenimente istorice cu o importanță aparte. În total 219 piese vor fi scoase la licitație.

Piese vor fi expuse la Palatul Cesianu – Racoviță, iar persoanele interesate le vor putea admira de luni până duminică, între orele 10:00 – 20:00. Pentru a vedea piesele, nu se percepe taxă.

Cookies