ARHIVA B365

Prima bancă din România urmărită penal ca persoană juridică pentru tentativă de înşelăciune

Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a declanşat urmărirea penală împotriva a cinci angajaţi ai Volksbank, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, respectiv pentru complicitate la această infracţiune. În acest dosar s-a început şi urmărirea penală a persoanei juridice Volksbank România SA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la înşelăciune.

Parchetul arădean a decis să înceapă urmărirea penală a persoanei juridice la începutul lunii noiembrie, potrivit surselor ECONOMICA.NET.

În cazul persoanelor juridice aflate sub urmărire penală, organele judiciare notifică Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în privinţa acestei stări, conform Codului de Procedură Penală. Volksbank România are menţiunea „Stare firma: funcţiune, urmărire penală” în certificatul constatator de la ONRC solicitat de ECONOMICA.NET.

În cazul băncilor, este notificată şi Banca Naţională a României, ca autoritate de reglementare.

Totul a pornit de la OUG 50/2010

Un client al Volksbank a depus plângere penală împotriva băncii şi a angajaţilor acesteia în anul 2010, invocând faptul că banca a aplicat deliberat greşit prevederile Ordonanţei 50/2010.

Legea obliga banca să elimine din contractele de credit comisionul de risc. Volksbank, la fel ca alte bănci, a ales să redenumească aceast comision în comision de administrare, deşi legea interzicea introducerea de noi comisioane, şi ar fi emis un act adiţional la contractul de credit, pe care clientul nu l-a semnat şi pe care Volksbank ar fi refuzat să îl anuleze, susţine clientul. Banca, de asemenea, în ciuda celor precizate în contractul de credit, ar fi modificat dobânda din fixă în variabilă, adaugă autorul plângerii.

Mai mult, în actele adiţionale emise de către Volksbank se preciza că modificările menţionate în aceste acte sunt făcute ca urmare implementării cerinţelor impuse de OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button