Prima agenție UE găzduită în România va fi în București: Centrul de securitate cibernetică

10 dec. 2020
38 Afișari
Prima agenție UE găzduită în România va fi în București: Centrul de securitate cibernetică

Viitorul centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (ECCC) va avea sediul la București.

Decizia vine în urma unui vot desfășurat miercuri seară la Bruxelles.

Bucureștiul a fost votat orașul care va găzdui noul European Cybersecurity Industrial, Technology and Research Competence Center – ECCC (Centrul European de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice).

Șapte orașe au fost luate în considerare: Bruxelles, Munchen, León, Vilnius, Luxemburg, Varșovia și București.  După ce la prima rundă de vot au fost eliminate cinci candidate, capitala României a obținut, în runda a doua, 15 voturi față de 12 pentru Bruxelles.

Obiectivul acestei instituții va fi să centralizeze ecosistemul de securitate tehnologică și industrială al statelor membre, pentru ca blocul comunitar să fie mai bine pregătit în fața amenințărilor, potrivit euractiv.ro.

Printre argumentele aduse de România se numără:

  • o clădire pregătită pentru a găzdui sediul (de altfel au fost propuse trei clădiri, două în centru și una în nordul orașului, gata să fie puse la dispoziție: Vila Rosetti (între Piața Romană și Piața Victoriei, Șoseaua Nordului 94W și Calea Victoriei 109).
  • instituții pregătite să sprijine stabilirea sediului la București (CERT-RO, STS, Primăria București, SPP). CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) a creat un „Cyber VIP protection program” pentru viitorul staff al centrului.
  • Bucureștiul era una dintre puținele capitale europene care încă nu găzduia sediul unei agenții comunitare.
  • viteza peste medie a conexiunilor broadband din București.
  • scutirea de diverse impozite și taxe a Centrului și a angajaților acestuia (TVA, venituri, importuri).
Cookies