ARHIVA B365

Prim-vicepreședinte ASF: Mă aștept la o scădere a prețului la polițele RCA

„Eu cred că pilonul principal al legii poliţelor RCA este aşa numita compensare directă sau decontare directă (..) Cred că de această dată, în sfârşit, vom avea această compensare directă astfel încât să putem să venim cu un plus semnificativ de protecţie a comsumatorului. Este deosebit de important să înţeleagă că asiguratul, în momentul în care are calitatea de păgubit într-un accident auto, să se poate adresa, inclusiv, asiguratorului pentru rezolvarea problemei respective şi primirea contravalorii”, a declarat prim-vicepreşedintele ASF, Coca Constantinescu, conform news.ro.

Prim-vicepreşedintele ASF a mai arătat că în urma controalelor efectuate de ASF, privind modul de calcul al tarfelor RCA, s-a dispus ca principală măsură recalcularea acestor tarife, în termen de 30 de zile.

Constantinescu a mai spus că se aşteaptă la o scădere a preţurilor poliţelor RCA. „Personal, mă aştept la o scădere a preţului acestor poliţe. Cred în ceea ce se numeşte, ca principiu, individualizarea riscurilor. Este important să stabilim că acele autovehicule sunt conduse de conducători auto, iar conducătorii auto sunt cei care induc principalele riscuri în trafic”, a menţionat prim-vicepreşedintele ASF.

La rândul său, vicepreşedintele ASF Marius Vorniceanu a anunţat, în cadrul evenimentului, că Autoritatea a finalizat draftul legii RCA, pe care l-a transmis comisiilor de buget din Parlament.

Printre modificările din noua lege RCA se află, potrivit lui Vorniceanu, posibilitatea plătirii poliţei RCA în rate, posibilitatea de a suspenda poliţia RCA, pentru perioada în care dreptu de circulaţie este suspendat, creşterea limitelor de despăgubire, în cazul vătămărilor corporale şi a decesului, dar şi introducerea de compensaţii directe cu titlu opţional.

Astfel, şoferii vor putea să îşi repare maşina pe propria poliţă de asigurare în cazul în care şoferul autoturismului care a produs accidentul nu este asigurat.

Reprezentanţii transportatorilor prezenţi la dezbatere au criticat prevederile din noua lege.

Preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, a afirmat că legea RCA nu prevede o cerinţă importantă, şi anume ca ASF să fie obligat să vină, măcar o dată la trei luni, cu un preţ de referinţă pentru poliţele RCA, astfel încât piaţa să fie ţinută sub control şi preţurile să nu explodeze de la an la an.

Deputatul PNL Andreea Paul, iniţiatoarea dezbaterii ppublice pe această temă, a declarat că o soluţie pentru ca tarifele RCA să scadă ar fi ca statul român să aibă propria sa companie de asigurări, care să fie un jucător pe această piaţă.

„Prima soluţie care şi-a găsit consensul este crearea EXIM ASIG. Cer public reprezentanţilor ASF, EXIM şi Ministerului Finanţelor Publice să discute acest proiect — oportunitate, cost, calendar pentru intervenţia EXIM ASIG pe piaţa RCA. Obiectivul este să accentuăm competiţia pe această piaţă şi să generăm condiţii rezonabile”, a declarat Andreea Paul.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button