Pricopie: Când am declanşat procedura de împrospătare a manualelor am ştiut că va începe un război

de:
21 aug. 2014
0 afișări
Pricopie: Când am declanşat procedura de împrospătare a manualelor am ştiut că va începe un război

„Am fost conştient în momentul în care am declanşat procedura de împrospătare, de înnoire a manualelor că va începe un fel de război, pentru că deranjez business-ul mai multor societăţi comerciale”, a spus Pricopie, joi, într-o conferinţă de presă la Suceava, citat de Mediafax. 

El a precizat că a anunţat atât anul trecut, cât şi în acest an, că este ministru al Educaţiei, şi nu „responsabil cu afacerile acestor edituri”.

„Prin urmare, pe mine mă interesează ca în şcoală elevii să aibă manuale noi, adaptate secolului XXI. Mai departe, mă aştept la orice, dar atât timp cât noi am respectat procedurile şi să ştiţi că am fost extrem de exigent în raport cu colegii mei care au gestionat acest proces şi atât timp cât toate instituţiile statului de până acum au spus că nu au fost probleme, mergem înainte. Mai departe, cei care au pierdut pot să facă ceea ce consideră, pe mine mă interesează soarta copiilor, şi nu acţiunile editorilor”, a spus Pricopie.

Ministrul a explicat că licitaţia pentru manuale şcolare a început în urmă cu aproximativ un an, atunci când au fost anunţate declanşarea procedurii şi condiţiile de licitaţie şi că au fost respectate toate standardele şi prevederile legale, deşi au fost unii editori care au făcut contestaţii chiar înainte de începerea licitaţiei. „Absolut toate contestaţiile au fost respinse, apoi a avut loc licitaţia care, aşa cum prevede legea, trebuie să ia în calcul, în acelaşi timp, două elemente: elementul de calitate şi elementul de preţ. Am anunţat de la bun început cerinţa ca fiecare manual să primească minimum 43 de puncte pentru calitate şi minimum 43 de puncte pentru preţ”, a explicat Pricopie, adăugând că au fost edituri care au fost eliminate din start ca urmare a preţului.

El a arătat că sunt loturi pentru care s-au selectat manuale, dându-le ca exemplu pe cele de matematică şi comunicare pentru clasa întâi, dar şi loturi pentru care nu s-a selectat niciun manual, respectiv în cazul unor limbi străine. „Probabil că vom scoate din nou la licitaţie manualele unde nu s-a reţinut nicio ofertă din partea niciunei edituri şi dacă nici în acest caz nu vom avea ofertanţi, mă refer acum strict la minorităţi, atunci legea prevede alte două proceduri. O procedură este să cumpărăm manuale din ţările respective. De exemplu, dacă vorbim despe limba ucraineană şi nu reuşim să avem manuale pentru limba ucraineană, atunci cumpărăm din Ucraina, pentru copiii de aceeaşi vârstă, aceeaşi clasă. Un alt instrument pe care legea îl pune la dispoziţie, şi să ştiţi că am introdus acest instrument cu ocazia modificării Legii educaţiei prin Ordonanţa 49/2014, pentru că nu exista, atunci MEN va însărcina o instituţie publică, adică Institutul de Ştiinţele Educaţiei sau o universitate sau o altă instituţie publică, să redacteze manuale pentru aceste situaţii speciale”, a explicat Pricopie.

Potrivit acestuia, pentru multe loturi de manuale nu au fost depuse oferte întrucât nu a existat un interes comercial pentru a dezvolta un astfel de manual, din cauză că tirajul era mic. „Dacă absolutizăm această dimensiune comercială, atunci înseamnă că nu ne mai interesează decât interesul firmelor şi nu ne mai interesează interesul educaţional”, a spus Pricopie, precizând că sunt situaţii ”inadmisibile” în care manualele sunt ţinute în uz de 14 ani. Conform programelor şcolare, în prezent sunt aproximativ 570 de discipline, iar din totalul acestora au fost manuale pentru aproximativ 280 de discipline. „Prin urmare, politica Ministerului Educaţiei va fi următoarea: vom scoate la licitaţie pe măsură ce se aprobă noile programe şcolare. Deocamdată, am scos pentru clasele întâi, a doua, apoi vom scoate pentru clasa a treia, clasa a cincea şi probabil clasa a noua, urmând ca în anul următor să scoatem pentru clasele a patra, a şasea şi a zecea, până când închidem ciclul. Dar acolo unde nu sunt ofertanţi, repet, prin modificarea pe care am făcut-o în Legea educaţiei, prin Ordonanţa 49, vom însărcina instituţii publice, nu firme, să redacteze manuale”, a spus Pricopie.

El a mai declarat că noile manuale vor fi încărcate pe platforma manuale.edu.ro, iar profesorii vor putea să le vadă şi să facă opţiunile, pentru ca, ulterior, editorii care au câştigat licitaţiile să ştie câte manuale tipăresc şi unde distribuie aceste manuale. „În felul acesta, în septembrie, cu toată încăpăţânarea unora care vor să ne vândă, în continuare, Geografia în care scrie că Iugoslavia este vecinul României, un manual publicat acum 16 ani, deci cu toată încăpăţânarea acestor edituri, noi vom avea manuale noi”, a precizat ministrul Educaţiei Naţionale.

Pricopie a arătat că, dacă anul trecut, în ideea de a avea manuale de calitate, s-a acceptat argumentul editorilor şi autorilor de manuale că nu a fost suficient timp pentru dezvoltarea manualelor, deşi programele şcolare fuseseră aprobate încă din luna februarie 2013, în acest moment se încheie prima fază a acestui proces de înnoire a manualelor, urmând ca, în anii următori, să continue licitaţiile pentru alte manuale.

„În acest moment, închidem prima fază, dar licitaţii pentru manuale vom avea în anii următori şi, de fapt, prima licitaţie va fi deschisă chiar în septembrie, după ce închidem acest moment, pentru situaţiile în care nu avem nici un manual selectat, vezi anumite limbi străine, pentru predarea limbii române pentru minorităţi, unde am avut oferte, dar au fost respinse din motive de punctaj, şi nu este exclus să scoatem la licitaţie, din nou, şi asta este o decizie pe care trebuie să o facem, pentru că la clasa a doua, de exemplu, a fost selectat un singur manual pentru română şi un singur manual pentru matematică.Ori aici, nu este corect să blochezi licitaţia, adică să nu faci mai departe selecţie pentru încă cel puţin unul-două manuale”, a mai spus Remus Pricopie.

El a precizat că nu exclude posibilitatea ca pentru ciclul primar manualele să fie acordate în fiecare an elevilor, arătând că, în acest sens, nu s-a luat încă o decizie la nivelul MEN şi nici al Guvernului, întrucât o astfel de măsură implică fonduri. Membrii Federaţiei Editorilor din România (FER) au anunţat, joi, că au depus 17 contestaţii şi au sesizat mai multe instituţii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitaţia pentru manualele şcolare. Membrii FER susţin că rezultatele licitaţiei pentru manualele şcolare sunt „dezastruoase”, fiind eliminaţi în mod „dubios” ofertanţi care au respectat caietul de sarcini, rămânând numeroase discipline fără manuale, iar manualele declarate câştigătoare având, de fapt, note mici pentru conţinut.

„Federaţia Editorilor din România consideră că rezultatele licitaţiei de manuale pentru clasele I şi a II-a sunt profund viciate de evaluarea inadecvată şi eronată, fapt pentru care solicită anularea licitaţiei şi asumarea răspunderii de către cei vinovaţi”, au anunţat, joi, membrii FER.

Membrii FER au precizat că au depus contestaţii şi au făcut sesizări către Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Consiliul Concurenţei, DNA şi instanţe judecătoreşti.

Cookies