ARHIVA B365

Ginerele lui Băsescu, Radu Pricop, contestă controlul judiciar

Radu Pricop si Sergiu Lucinschi au fost trimisi in judecata, sub control judiciar, fiind acuzati ca l-au santajat pe un fost partener de afaceri al fiului fostului presedinte al Republicii Moldova.

Omul de afaceri Sergiu Lucinschi a fost trimis in judecata pentru:
– santaj,
– trafic de influenta,
– fals in declaratii,
– participatie improprie in forma instigarii, la infractiunea de fals intelectual,

Radu Pricop, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, a fost trimis in judecata pentru
– complicitate la santaj,
– instigare la infractiunea de fals in declaratii.

In fata anchetatorilor, Radu Pricop a declarat ca se considera nevinovat, iar in relatia cu Sergiu Lucinschi a respectat legea care reglementeaza relatia avocat-client. Pentru a-si sustine apararea, a invocat chiar interceptarile facute de procurori. „Inculpatul Radu Pricop manifesta o deosebita grija in convorbirile telefonice pentru ca organele judiciare, in situatia in care ar fi efectuat interceptari telefonice, sa nu aprecieze ca acesta ar fi avut vreo implicare in cazul Lucinschi”, se arata in rechizitoriul DNA.

Martorii si alte interceptari arata insa implicarea directa a lui Radu Pricop, sustin procurorii.

INTERCEPTARILE, AICI. 

RECHIZITORIUL PROCURORILOR:

În perioada decembrie 2014 – martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea inculpatului Pricop Radu Petru, a exercitat asupra unui om de afaceri (denunțător în prezenta cauză), acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă.
Astfel, firma la care Lucinschi Sergiu era asociat/acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile, o încadrare juridică penală. Acțiunile de constrângere au constat în condiționarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menţionată.
De asemenea, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.
În perioada decembrie 2014-martie 2015, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influență, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate în lucru la acelaşi procuror, respectiv Jurj Tudoran Remus.
În acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.
Sub imperiul acestor constrângeri repetate, temându-se de repercusiunile unui eventual refuz în condiţiile în care Lucinschi Sergiu i-a arătat că ar putea influența atitudinea procurorului de caz, la data de 17 martie 2015, în schimbul „ajutorului” promis, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins și a primit de la omul de afaceri dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.
Soluţia semnării contract fictiv de împrumut a fost identificată de inculpatul Pricop Radu care, în perioada decembrie 2014-martie 2015, l-a sprijinit în activitatea infracțională pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin formularea a mai multor soluții nelegale, menite să justifice remiterea banilor către inculpatul Lucinschi Sergiu.
Prin acest document, întocmit la instigarea inculpatului Pricop Radu, Lucinschi Sergiu a declarat în mod nereal, sub semnătură proprie, în faţa notarului public, că, în perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de împrumut, suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscând acest lucru și angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.
Prin această declarare necorespunzătoare a adevărului, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat, cu intenţie, pe notarul public să comită, fără vinovăţie, un fals intelectual, cu ocazia întocmirii şi autentificării contractului de împrumut respectiv.
După semnarea acestui act, inculpatul Lucinschi Sergiu a continuat să îl constrângă în acelaşi mod pe omul de afaceri să semneze un contract similar pentru o altă sumă, având acelaşi cuantum (2.000.000 euro). DETALII, AICI. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button