Previziuni sumbre pentru iarnă. Bucureștenii riscă o situație de coșmar – compania Termoenergetica, succesoarea RADET, se află și ea aproape de faliment

28 aug. 2022
2424 afișări
Previziuni sumbre pentru iarnă. Bucureștenii riscă o situație de coșmar - compania Termoenergetica, succesoarea RADET, se află și ea aproape de faliment
Previziuni sumbre pentru iarnă. Bucureștenii riscă o situație de coșmar - compania Termoenergetica, succesoarea RADET, se află și ea aproape de faliment. Sursa foto: Unsplash

Bucureștenii se află în fața unui scenariu sumbru: iarna aceasta i-ar putea găsi cu caloriferele „înghețate” în case. Compania Termoenergetica, succesoarea RADET, care se ocupă de sistemul centralizat de încălzire, este pe prăpastia falimentului. Primăria Capitalei are datorii de 800 de milioane de lei către Termoenergetica, ceea ce face imposibile investițiile în rețeaua de termoficare.

Sistemul centralizat de încălzire riscă să intre în faliment până la sosirea iernii, fapt care ar da peste cap viața a milioane de bucureșteni care ar urma să se confrunte cu o iarnă grea și cu calorifere reci. De asemenea, și lucrările au stagnat din cauza lipsei banilor – doar 10km de rețea au fost reabilitați.

Bucureștenii riscă să „facă frigul” la iarnă – Termoenergetica este aproape de faliment

Datoriile Primăriei Capitalei către Termoenergetica se datorează faptului că Primăria Capitalei a plătit cu întârzieri mari subvenția, adică diferența dintre prețul de producție, distribuție și transport a energiei și prețul pe care populația îl plătește de fapt. În total, este vorba despre o datorie în valoare de peste 807 milioane de lei, dintre care circa 300 de milioane reprezintă subvenția pe ultimele 3-4 luni, în timp ce 500 de milioane de lei însumează pierderile din anii 2020 și 2021.

Datoriile sunt în jur de 400 de milioane de lei, datorii scadente acum, însemnând subvenţia pe ultimele trei-patru luni, şi încă 500 de milioane de lei, pierderile anilor 2020 şi 2021, deci vorbim undeva la 800 de milioane de lei. Pe de altă parte, raportat la şantierele care sunt în lucru, există şantier în zona Brâncoveanu, în zona Pantelimon-Vergului, două şantiere ale companiei Energetica – unu în Ferentari şi unu pe Mihai Bravu. Se lucrează pe patru şantiere pentru reabilitări. Aşteptăm însă de anul viitor să înceapă proiectul mare de reabilitare pe fonduri europene.”, a declarat directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu.

„Soluţia este ca Primăria Municipiului Bucureşti să se poată împrumuta”, spune directorul Termoenergetica

Situația a fost descrisă și de directorul companiei de termoficare, Claudiu Crețu, care a explicat că este extrem de important ca autoritățile să se pregătească de sezonul de iarnă.

„Semnalul de alarmă pe care noi, compania Termoenergetica l-am tras către consilierii generali, către Guvern, Primărie şi Ministere, este raportat la faptul că sunt datorii foarte mari ale Primăriei Municipiului Bucureşti faţă de compania Termoenergetica. Şi este foarte important ca Primăria să poată accesa finanţare pentru a putea onora aceste obligaţii,. Pe de-o parte trebuie plătite datoriile din lunile precedente. Pe de altă parte, este foarte important să ne pregătim pentru sezonul de iarnă (…) Discuţii cu Nicuşor Dan avem permanent, săptămânal. Şi săptămâna trecută am avut discuţii în acest sens. Soluţia este ca Primăria Municipiului Bucureşti să se poată împrumuta, pentru că înţeleg că nu are banii necesari. Dacă se împrumută va putea plăti aceste datorii.”, a explicat Claudiu Crețu.

De asemenea, potrivit acestuia, în această vară reabilitările s-au mișcat foarte greu. Au fost reabilitați în total doar 10 kilometri de rețea primară și 30 de kilometri de rețea secundară.

Cookies