Preţurile legumelor se vor dubla în martie

de:
01 mart. 2012
0 afișări
Preţurile legumelor se vor dubla în martie

Preţurile legumelor se vor dubla, în martie, din cauza dereglării producţiei în contextul vremii nefavorabile, după cum a declarat joi Cristian Rusu, directorul asociaţiei producătorilor de legume şi fructe Hortifruct, citat de  Mediafax.

Cultura agricolă din mai multe ţări a fost afectată de vremea nefavorabilă, iar producţia va fi dereglată, astfel încât oferta va fi insuficientă, iar preţurile se vor dubla, a spus Rusu în prezenţa ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, aflat în vizită la serele din Popeşti-Leordeni.

„Partea afectată se reflectă în costurile de înfiinţare a producţiei. Va fi o întârziere pe piaţă de cel puţin o lună a producţiei de legume româneşti – salată, roşii, castraveţi şi altele, iar scumpirea va fi de 100%, începând de acum. Deja importatorii ştiu că avem probleme şi ştiu că avem pagube, şi acum s-au repliat pe preţuri”, a spus Rusu.

Directorul Hortifruct crede că preţurile, odată mărite, se vor menţine la acel nivel tot anul 2012.

„Tot ciclul de producţie va fi afectat, în special lunile martie şi aprilie, dar tot anul va fi decalat cu o lună-o lună şi jumătate. Am avut două tipuri de pierderi: una cauzată de vremea nefavorabilă, este vorba despre căderea infrastructurii serelor, şi o pierdere economică din cauza întârzierilor, a reparaţiilor şi a pierderilor cu seminţele”, a spus Rusu.

Acesta a mai spus că la nivel naţional sunt circa 300 de hectare de sere de legume, dintre care cel puţin 75-80% au fost afectate de vremea rea din prima jumătate a lui februarie. Din serele de la Popeşti-Leordeni, care se întind pe 90 de hectare, a fost afectată 65% din suprafaţă.

Cookies