Bucureștenii plătesc mai mult pentru o ieșire la restaurant față de anul trecut. Aceștia plătesc, pentru un prânz pentru două persoane, chiar și 300 de lei.
Românii plătesc cu 12% mai mult față de anul trecut, atunci când iau masa la restaurant. Printre cele mai scumpe orașe din țară se numără și Bucureștiul, iar locuitorii Capitalei plătesc pentru un prânz în două persoane chiar și 300 de lei. Atunci când se apropie vara, patronii umflă prețurile până la refuz, potrivit Antena 3 CNN.
Cei din industria ospitalității spun că au fost nevoiți să majoreze prețurile, după ce Guvernul a crescut taxele.
Prețurile din meniurile restaurantelor s-au majorat, în medie, cu 12% în 2024, arată datele INS. În București, de exemplu, vara trecută o ciorbă costa 17 lei. Anul acesta, bucureștenii trebuie să scoată din buzunar pentru același preparat și 25 lei, adică cu 47% mai scump.
Persoanele care vor să ia masa la un restaurant pe malul lacului Herăstrău trebuie să știe că un prânz pentru două persoane începe de la 200 lei și poate să ajungă și la 300 lei în locațiile premium. Dacă adăugăm și băutura, atunci nota de plată poate ajunge și la 400 de lei.
Prețuri mari sunt și pe Calea Victoriei, care, în fiecare weekend, devine pietonală. Aici un cocktail costă în jur de 50 lei, o limonadă ajunge chiar și la 35 lei, iar cei care vor să încerce faimoasa înghețată de pe Victoriei scot din buzunar 25 lei.
Daniel Mischie, vicepreședintele Hora, a declarat următoarele:
Sunt câteva lucruri care s-au întâmplat și care se reflectă în preț. Primul dintre ele este majorarea TVA-ului pentru anumite produse, în special băuturi. Al doilea lucru este modificarea cotei de impozitare. Restaurantele, în ultimul an, au o cotă de impozit de trei ori mai mare decât anul trecut.
Ultimele date Eurostat arătau că un român din patru nu-și permite să iasă la restaurant măcar o dată pe lună.
Te-ar mai putea interesa și: