Prețurile la restaurantele din Capitală au crescut față de anul trecut. Pentru o masă în doi, bucureștenii scot din buzunare și 300 de lei

20 mai 2024
1333 afișări
Prețurile la restaurantele din Capitală au crescut față de anul trecut. Pentru o masă în doi, bucureștenii scot din buzunare și 300 de lei
Prețurile la restaurantele din Capitală au crescut față de anul trecut. Pentru o masă în doi, bucureștenii scot din buzunare și 300 de lei | Foto simbol: Freepik

Bucureștenii plătesc mai mult pentru o ieșire la restaurant față de anul trecut. Aceștia plătesc, pentru un prânz pentru două persoane, chiar și 300 de lei.

Mesele la restaurantele din București s-au scumpit

Românii plătesc cu 12% mai mult față de anul trecut, atunci când iau masa la restaurant. Printre cele mai scumpe orașe din țară se numără și Bucureștiul, iar locuitorii Capitalei plătesc pentru un prânz în două persoane chiar și 300 de lei. Atunci când se apropie vara, patronii umflă prețurile până la refuz, potrivit Antena 3 CNN.

Cei din industria ospitalității spun că au fost nevoiți să majoreze prețurile, după ce Guvernul a crescut taxele.

Prețurile din meniurile restaurantelor s-au majorat, în medie, cu 12% în 2024, arată datele INS. În București, de exemplu, vara trecută o ciorbă costa 17 lei. Anul acesta, bucureștenii trebuie să scoată din buzunar pentru același preparat și 25 lei, adică cu 47% mai scump.

Persoanele care vor să ia masa la un restaurant pe malul lacului Herăstrău trebuie să știe că un prânz pentru două persoane începe de la 200 lei și poate să ajungă și la 300 lei în locațiile premium. Dacă adăugăm și băutura, atunci nota de plată poate ajunge și la 400 de lei.

Prețuri mari sunt și pe Calea Victoriei, care, în fiecare weekend, devine pietonală. Aici un cocktail costă în jur de 50 lei, o limonadă ajunge chiar și la 35 lei, iar cei care vor să încerce faimoasa înghețată de pe Victoriei scot din buzunar 25 lei.

  • Bărbat: „Depinde ce comanzi. Media e cuprinsă și între 700-1000 de lei, dacă suntem mai mulți.”
  • Femeie: „O masă la restaurant acum este mai costisitoare față de cel puțin acum o jumătate de an, un an. Se simte într-adevăr. Și într-adevăr, ieșirile sunt mai rare.”
  • Grup de turiști străini veniți în București: „Suntem aici de cinci zile. Nu știu… cred că am cheltuit 800 de euro de persoană.”

Daniel Mischie, vicepreședintele Hora, a declarat următoarele:

Sunt câteva lucruri care s-au întâmplat și care se reflectă în preț. Primul dintre ele este majorarea TVA-ului pentru anumite produse, în special băuturi. Al doilea lucru este modificarea cotei de impozitare. Restaurantele, în ultimul an, au o cotă de impozit de trei ori mai mare decât anul trecut. 

Ultimele date Eurostat arătau că un român din patru nu-și permite să iasă la restaurant măcar o dată pe lună.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies