Preţurile apartamentelor vechi au atins, în septembrie, minimul acestui an

de:
01 oct. 2012
0 Afișari
Preţurile apartamentelor vechi au atins, în septembrie, minimul acestui an

Raportul lunar de monitorizare Anunțuriparticulari.ro, furnizat B365.ro, a consemnat cele mai mici prețuri din acest an pe segmentul garsonierelor și al apartamentelor cu trei camere, dar și scăderi de până la 7% pe un interval de 12 luni.

Bucureștenii interesați de achiziționarea unui apartament au avut la dispoziție în septembrie peste 2.300 de unități scoase la vânzare, oferta fiind cu 9% mai săracă faţă de aceeași lună a anului trecut, dar cu 7% mai mare comparativ cu luna august a acestui an.

Cum au evoluat preţurile apartamentelor vechi

În luna septembrie au scăzut prețurile medii solicitate de proprietari pe întreg segmentul apartamentelor vechi, comparativ cu același interval al anului trecut, pornind de la o variație de -1% în cazul apartamentelor de 4 camere și ajungând la -7% la garsoniere. Astfel, prețul mediu solicitat pentru o garsonieră a ajuns în septembrie la aproximativ 34.500 euro, fiind atins totodată și cel mai mic preț înregistrat pe acest tip de unități în 2012. Dacă față de luna august a acestui an, pretențiile proprietarilor au scăzut cu 2%, de la aproape 35.200 euro, raportat la un interval de 12 luni, variația este de peste -2.700 euro.

Apartamentele cu două camere nu au atins în septembrie minimul acestui an, dar nu sunt departe de această valoare: 55.154 euro, media pentru luna septembrie, față de 55.095 euro, minima de până acum a anului 2012, consemnată în luna august. Cei interesați de achiziționarea unei unități cu două camere pot găsi în această perioadă prețuri de listă cu 6% mai mici față de cele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, când prețul mediu ajungea la 58.550 euro.

Minima acestui an, până la momentul actual, se înregistrează, în septembrie, și pe segmentul apartamentelor cu trei camere. Prețul mediu solicitat de proprietarii apartamentelor vechi a ajuns, în luna care tocmai s-a încheiat, la puțin peste 74.800 euro, în scădere cu sub 1% pe un interval de 30 de zile, dar cu până la 5% mai mici comparativ cu luna septembrie 2011, când prețul mediu se apropia de pragul de 79.000 euro.

Apartamentele cu 4 camere nu fac nici ele notă discordantă de la tendința de scădere a prețurilor de listă. Astfel, în luna septembrie, proprietarii au solicitat, în medie, 96.500 euro pentru o astfel de unitate. Acest nivel ocupă locul 2 în topul celor mai mici prețuri înregistrate pe acest segment în 2012, după luna iulie, și este în scădere cu 1% față de luna august, variație care se menține și pe un interval de 12 luni.

Oferta de apartamente vechi, în continuă scădere

În septembrie, au apărut 2.329 de noi oferte de apartamente vechi, conform datelor furnizate de raportul Anunțuriparticulari.ro. Deși totalul este cu aproximativ 200 de unități mai mic comparativ cu același interval al anului trecut, reprezentanţii portalului imobiliar spun că această ofertă se menține într-o medie normală pentru această perioadă.

Oferta de apartamente cu două camere a ajuns în septembrie la 932 de unități, cu 90 mai multe decât în august 2012. În aceeaşi lună au fost scoase la vânzare 733 de apartamente cu trei camere, cu 50 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut, dar cu 50 mai multe comparativ cu luna august a acestui an.

O ofertă mai săracă în comparație cu septembrie 2011 s-a constatat și în cazul garsonierelor. Proprietarii au scos la vânzare 457 de garsoniere, cu 3% mai puține față de statisticile din septembrie 2011, și cu doar 8 unități mai multe față de luna august.

Apartamentele cu patru camere au trecut în septembrie cu puțin peste 200 de unități în ceea ce privește oferta. Nivelul este similar lunii august a acestui an, dar cu 10% inferior lunii septembrie a anului trecut, când pe piață apăreau 231 de noi oferte.

Analizând evoluția ultimelor luni, piața imobiliară a apartamentelor vechi pare să fi intrat pe o traiectorie în continuă scădere de la lună la lună. În condițiile în care dezvoltatorii unor proiecte rezidențiale noi încearcă să își calibreze oferta la puterea de cumpărare a pieței și cum finalizarea programului Prima Casă pare tot mai aproape, cu șanse infime de prelungire, este interesant de urmărit până unde pot scădea pretențiile proprietarii apartamentelor vechi„, declară reprezentanţii Anunturiparticulari.ro.

Statistica Anunturiparticulari.ro are la bază ofertele imobiliare din Bucureşti, publicate de persoanele particulare ȋn toată presa scrisă şi pe Internet, iar preţul mediu este obţinut pe baza preţurilor solicitate inițial de proprietari.

Cookies