Imobiliare aberante: preţuri exorbitante pentru dărăpănături FOTOGALERIE

de:
20 mai 2011
3 Afișari
Imobiliare aberante: preţuri exorbitante pentru dărăpănături FOTOGALERIE

Chiar şi acum, în orice zonă a Capitalei, se găsesc, de vânzare, locuinţe cu preţuri ce par supraevaluate, având în vedere faptul că în cartiere mai bune se găsesc case şi apartamente care au multiple facilităţi şi un confort mai ridicat pentru viitorii locatari, la acelaşi preţ. Anunţurile de vânzare, cu preţuri similare, indică, uneori, faptul că unii proprietari cer sume aberante pentru imobile nefinisate, cu suprafeţe mici.

Radu Zilişteanu, analist şi expert imobiliar, susţine că aceşti proprietari încearcă să sondeze piaţa, să vadă dacă un asemnea preţ are vreo reacţie. ”De regulă, astfel de anunţuri nu au reacţii şi atunci proprietarii trebuie să devină raţionali şi să se încadreze în preţurile de piaţă. Orice ofertă pentru care se cere un preţ care este la limita extremă din clopotul lui Gaus, şi mai ales la limita superioară, evident că nu are sorţi de izbândă într-o piaţă pe care deja oferta este foarte mare”, a declarat pentru B365.ro Radu Zilişteanu.

Casă la roşu, pe Pache Protopopescu, la preţ de vilă în Cotroceni

Un proprietar cere pentru o casă la roşu, de pe Bulevardul Pache Protopopescu, suma de 1.300.000 de euro. Cu aceeaşi bani, clientul şi-ar putea cumpăra o vilă în Cotroceni sau în cartierul Dorobanţi, locuinţe ce au, potrivit anunţurilor de vânzare, finisaje de excepţie. În schimb, casa la roşu de pe Pache Protopopescu se află, ca mai toate locuinţele din Capitală, în apropierea unor staţii RATB, grădiniţe, şcoli şi licee, magazine, supermarketuri, dar şi pe lângă numeroase restaurante şi cafenele. Locuinţa, cu o suprafaţă utilă de 348 mp dispune de patru băi, patru bucătării, patru spaţii de depozitare şi garaj, este conectată la reţelele de curent electric, gaz şi canalizare . De asemenea, casa a fost asigurată, a fost întocmit cadastrul şi are o curte de 478 mp.

”Cutie de chibrit” în Vitan, la preţ de apartament

O garsonieră confort III din cartierul Vitan se vinde cu 36.000 de euro, sumă pe care o cer adesea proprietarii apartamentelor cu două camere confort doi în zone decente precum Militari, Titan, Berceni sau Colentina. Imobilul, situat pe Aleea Foişorului, are vedere spre faţa blocului, dispune de aer condiţionat, apometre, uşă metalică, boiler, gresie, faianţă, gaze, spoturi, cablu tv, internet şi telefon.

Proprietarul a fotografiat şi planul casei, care arată că suprafaţa utilă totală a locuinţei este de 14,47 mp. Astfel, pretenţiile pentru această cutie de chibrit sunt de aproape 2.500 de euro/mp util. Blocul a fost construit în 1985, însă, potrivit anunţului, în anul 2005 au fost înlocuite instalaţiile sanitare şi electrice, obiectele sanitare, iar în 2009 a fost izolat termic peretele exterior. În ciuda micilor îmbunătăţiri pe care le-a adus locuinţei, preţul este cam piperat pentru confortul real pe care îl poate genera o locuinţă de dimensiuni reduse. Deşi mulţi proprietari din zonă ţin de preţ pentru că vând locuinţe în apropierea mall-ului Vitan, cei care au trecut pe lângă apartamentele confort III din blocurile de vizavi de mall ştiu bine că aici vecinii sunt destul de dubioşi.

”Vilă” în Rahova cu 50.000 de euro

Casa, construită în 1973, se vinde cu 50.000 de euro.  La prima vedere, aceasta pare un chilipir. Însă, fotografiile acestui anunţ le taie repede creanga de sub picior celor care cred iniţial că pot face o achiziţie pe cinste. Cu o curte plină de buruieni, imobilul nu mai este atât de atrăgător, pentru că tâmplăria veche pare şi şubredă, iar îmbunătăţirile pe care le are casa probabil că nu vor reuşi să îi convingă pe potenţialii clienţi să o cumpere.

La acelaşi preţ, cei care vor să cumpere o casă pe lângă Bucureşti îşi pot lua un imobil cu etaj în oraşul Pantelimon. Casa a fost construită în 2009, are cinci camere, suprafaţa de 190 mp şi o amprentă la sol de 100 mp. Terenul pe care se află locuinţa are 250 mp.

O casă nouă, care se vinde cu 2.000 de euro mai puţin faţă de preţul imobilului din Rahova, poate fi cumpărată tot în oraşul Pantelimon. Imobilul, construit în 2010, are trei camere, teren de 200 mp, pivniţă, grădină amenajată, curtea împrejmuită cu gard şi pavată cu dale. Locuinţa este izolată termic, are suprafaţa utilă de 75 mp, o baie şi o bucătărie şi are ca finisaje termopan, gresie, faianţă şi parchet. Casa se vinde parţial mobilată.

Apartament de două camere în Rahova la 1.750 euro/mp

Dacă mulţi proprietari şi-au mai redus din pretenţii ca să se apropie de nivelul de preţ pe care şi-l permit românii, pretinzând acum, în Capitală, în medie, circa 1.000 euro/mp, un bucureştean cere 1.750 de euro/mp. Preţul afişat pentru apartamentul de două camere din Rahova pare destul de ridicat pentru condiţiile pe care le asigură această locuinţă, care măsoară doar 24,77 mp. Probabil că nici dotările de care dispune casa (aer condiţionat, apometre, uşă metalică, gresie, faianţă, parchet laminat, tavan fals la baie, cablu tv, internet), nici renovarea completă făcută în 2007, nici mobilierul şi electrocasnicele nu ar determina pe nimeni să cumpere un apartament confort III pe Aleea Sălaj, zonă destul de ocolită de către potenţialii cumpărători.

Garsonieră de 24 mp la preţ de apartament de 42 mp

În cartierul Titan, o garsonieră de 24 mp se vinde cu 46.000 de euro, sumă cu care ar putea fi achiziţionat, în aceeaşi zonă, un apartament cu două camere de 42 de mp sau chiar mai mare. Proprietarul mizează pe zona bună în care se află locuinţa. Priveliştea către parcul IOR şi proximitatea imobilului faţă de gura de metrou Titan sunt câteva atuuri pe care le enumeră bucureşteanul pentru a-i determina pe potenţialii clienţi să facă această achiziţie.

Garsoniera se află într-un bloc construit în 1984 şi, potrivit anunţului, postat pe un site de profil, a fost renovată în 2010, beneficiază de un sistem permanent de supraveghere, amplasat în lift şi în scara blocului. Potrivit aceleiaşi surse, ascensorul imobilului a fost modernizat în 2010, blocul este contorizat, are interfon şi locuri de parcare libere. Proprietarul susţine că garsoniera are numeroase modernizări, precum uşă metalică, gresie, faianţă, aer condiţionat, apometre, balcon închis cu geam termopan, izolaţie termică, mobilier de bucatarie cu frigider încorporat, hotă, aragaz, chiuvetă, dulapuri suspendate, mobilier de cameră cu pat pliabil, dulap, masă de televizor, internet, telefon şi cablu tv, iar instalaţia electrică şi cea sanitară au fost schimbate. Dacă mulţi ar fi tentaţi să facă o vadă această garsonieră după descrierea făcută, probabil că numărul celor care ar fi dispuşi să dea 46.000 de euro, cât cere proprietarul pentru această locuinţă de 24 de mp, s-ar reduce considerabil.

Vilă în stare avansată de degradare la 1,1 milioane euro

Proprietarul unei vile de pe Calea Victoriei cere nici mai mult, nici mai puţin decât 1,1 milioane de euro pentru acest imobil. Locuinţa este într-o stare avansată de degradare şi, potrivit anunţului, se adresează pasionaţilor de istorie şi reconditionări. Descrierea imobilului este inspirată, însă nu redă prea mult din starea actuală a locuinţe. Vila cu 12 camere, în regim de înălţime subsol, parter şi etaj, vine la pachet cu igrasie, pereţi extrem de murdari, tâmplărie ce pare şubredă, unele geamuri sparte, mobilier de baie spart şi are uşile vechi din spate dezmembrate.

Vila, care se află la câteva minute de Piaţa Sfinţii Voievozi şi Academia Română are acces rapid atât spre Gara de Nord, cât şi spre Piaţa Victoriei, poate fi închiriată cu 3.000 de euro pe lună. Locuinţa, construită în anii ’40 are o suprafaţă utilă de 500 mp, dar necesită intense renovări, chiar dacă, potrivit anunţului, este inteligent compartimentată, are trei camere de depozitare, un balcon, două băi şi două bucătării. Proprietarul a fost inspirat pentru că şi-a asigurat locuinţa împotriva calamităţilor, întrucât, starea clădirii i-ar putea determina pe mulţi să îşi facă probleme din această cauză. Deşi a avut, la vremea ei, o arhitectură interesantă, acum, vila pare de parcă ar fi fost teritoriu de război.

Cookies