Bucureştenii nu vor plăti în această iarnă preţuri mai mari la energia termică, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, care menţionează că va fi menţinut preţul de 350 de lei pe gigacalorie, preț care este valabil din aprilie 2022 și care se va simți în costurile bucureștenilor odată cu furnizarea căldurii.
„De la 1 noiembrie o să avem noile preţuri pe care le va da ANRE, atât pentru producţie, cât şi pentru transport, distribuţie, deci şi pentru preţul final al gigacaloriei. Preţul total al gigacaloriei în momentul de faţă, stabilit de ANRE, este de 860 de lei, cu tot cu TVA, din care bucureştenii plătesc 350 şi primăria 510. Acesta este raportul.
De la 1 noiembrie o să avem alte preţuri. Eu mă aştept să nu fie mai mari. În orice caz, nu o să fie mai mari pentru cetăţeni. (…) Vom păstra aceşti 350 de lei şi vreau să menţionez că 350 este, totuşi, preţul cel mai mic din România. Adică sunt localităţi care au 400, sunt localităţi care au 500, 450, 420. 350 e cel mai mic”, a spus Nicuşor Dan, la Europa FM.
Altfel spus, primarul general Nicușor Dan liniștește de fapt bucureștenii că în afară de prețul mai mare pe care îl vor plăti când se va furniza căldura în București nu va fi nevoie de o nouă scumpire.
La finalul iernii trecute, Consiliul General al Municipiului București a votat creșterea prețului local de facturare a energiei termice livrate prin sistemul de termoficare.
Astfel, după 11 ani în care a fost menținută la același nivel, 137 de lei fără TVA, gigacaloria costă din aprilie 2022 în București 330 de lei, fără TVA.
Creșterea a fost justificată, de oficiali, de costurile crescute la energie la nivel global care nepartajate cu populația ar fi dus la un colaps bugetar al bugetului Primăriei Capitalei.
Economica a făcut un calcul/estimare de preț pentru a afla la cât se vor ridica costurile cu întreținerea la bloc, în sezonul rece 2022-2023, în funcție de numărul de camere al apartamentelor.
Economica a ales luna ianuarie, cea mai friguroasă din an. Calculele se bazează pe temperaturile obișnuite la care Termoenergetica livrează energia termică și pe niște consumuri de apă caldă obișnuite.
Astfel:
Potrivit ultimelor reglementări, CET-urile Elcen din București care produc energia termică pe care Termoenergetica o distribuie în Bucurețti plătesc gazele la un preț plafonat. Gazul ar urma să fie exclusiv cel din producția internă (extras preponderent de Romgaz) și este cumpărat de Elcen la un preț de 150 de lei/MWh, mult sub prețul de piață.
Îți mai recomandăm și: