Prețul la căldură în București ar putea crește la iarnă? Nicușor Dan, întrebat dacă se scumpește gigacaloria. Bonus, avem 50% șanse să rămânem fără gaze când vine frigul

30 aug. 2021
197 Afișari
Prețul la căldură în București ar putea crește la iarnă? Nicușor Dan, întrebat dacă se scumpește gigacaloria. Bonus, avem 50% șanse să rămânem fără gaze când vine frigul
Scumpirea căldurii și apei calde este inevitabilă în București. Romgaz va livra către centralele din București gaze la un preț dublu - presă

Primarul Nicușor Dan a fost întrebat, în cadrul unei conferințe de presă organizată luni dimineață în Parcul Cișmigiu, dacă se scumpește gigacaloria în București. Primarul a recunoscut că nu știe încă acest lucru fiind vorba de un întreg ciclu până la aflarea acestei informații. Mai mult, edilul mai spune că nu știe nici măcar dacă prețul utilităților persoanale a crescut în ultima perioadă deoarece de aceste lucruri se ocupă soția. Mai mult, avem și un expert care ne spune că avem vreo 50% șanse să rămânem fără gaze la iarnă, în rândurile de mai jos.

Prețul la căldură în București ar putea să crească în această iarnă, cel puțin asta dă semne Nicușor Dan după ce a evitat întrebarea adresată în cadrul conferinței de presă de luni, dacă în această iarnă preţul gigacaloriei va creşte. Primarul a spus răspunsul depinde o numeroși factori și în prezent există o discuţia în curs.

Ce spune Nicușor Dan privind creșterea prețului la căldură

Nimeni nu știe încă dacă prețul la căldură o să crescă în București. Edilul spune că urmează să vedem, deoarece discuția se duce între mai mulți factori de nivel decizional în cadrul autorității statului.

„Urmează să vedem. Este un întreg ciclu: gazul care vine la Romgaz, negocierea între Romgaz şi ELCEN, preţul gigacaloriei pe care urmează să îl fixeze ANRE şi o eventuală hotărâre de guvern pentru consumatorii vulnerabili. Deci toate astea sunt discuţii pe care urmează să le avem”, a transmis Nicuşor Dan.

Transferul ELCEN către Termonergetica, pe ordinea de zi

Practic, există deja un proiect care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CGMB, se aprobă transferul ELCEN către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA. Mai mult, Termoenergetica este mandatată să facă demersurile necesare cu privire la îndeplinirea acestui obiectiv.

Nicușor Dan nu știe dacă și cu cât s-au scumpit utilitățile

Totu luni, primarul Nicușor Dan a recunoscut că nu poate spune dacă îl afectează sau nu scumpirea utilităţilor pe motiv că soția le plătește. Pare să fie o mică asemănare cu răspunsul lui Florin Cîțu cu privire la întrebarea cât mai costă o pâine.

Astfel, întrebat luni dacă a primit o factură mai mare la gaze sau la energia electrică, Nicușor Dan a spus că: „Personal, de ce se întâmplă, în familia mea se ocupă soția”. Totuși, edilul recunoaște că este „o întrebare foarte serioasă” cea cu privire la prețul la căldură în iarna aceasta.

Avem 50% șanse să rămânem fără gaze și căldură în această iarna

Totuși, situația ar putea să fie puțin mai complicată și să se întindă la nivel național, dacă vorbim de căldură, nu doar la nivel local. Astfel, în această iarnă, România riscă să rămână fără gaze naturale. Motivul ar fi acela că Guvernul Cîțu a hotărât să nu îi mai oblige furnizorii să își facă stocuri pentru iarnă, cum se întâmpla până acum.

Din acest motiv, cantitatea de gaz injectată în depozit este foarte mică, iar furnizorii sunt tentați să vândă cât mai rapid cantitățile din depozite, acum, cât prețul este mare, scrie Antena 3.

Gazul va fi raționalizat dacă rămânem fără stocuri

Experții spun că am avea vreo 50% șanse să rămânem fără gaze în această iarnă, iar în situația în care furnizorii rămân fără stocuri, gazul va fi raționalizat.

„Într-un scenariu în care avem temperaturi sub -15 grade, cel puțîn două săptămâni consecutiv, să discutăm de situația în care o parte din consumatori să fie opriți în asigurarea livrării gazelor naturale. Probabilitatea este de 50% că un astfel de scenariu să se întâmple.”, a transmis Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligență.

Cookies