Preţul gigacaloriei pentru bucureşteni nu poate fi modificat, spune fostul city manager al Bucureștiului, Sorin Chiriţă

22 nov. 2021
173 afișări
Preţul gigacaloriei pentru bucureşteni nu poate fi modificat, spune fostul city manager al Bucureștiului, Sorin Chiriţă
Preţul gigacaloriei pentru bucureşteni nu poate fi modificat, spune fostul city manager al Bucureștiului

Preţul gigacaloriei este un nou motiv de scandal și tensiuni în administrația Bucureștiului. Primarul Nicușor Dan pare să fie atacat din toate părțile după ce a propus majorarea prețului pentru bucureşteni nu poate fi modificat, spune fostul city manager al Bucureștiului

În acest moment un lucru este sigur, preţul gigacaloriei va crește în București, asta după ce ANRE a mărit cu vreo 86% prețul de producție pentru termocentralele ELCEN din Capitală. Totuși, în prezent nu se știe exact cu ce sumă, mai ales că propunerea lui Nicușor Dan a fost respinsă atât de USR București care a spus că așteaptă de la edil un plan bine pus la punct privind termoficarea Capitalei, cât și de PSD, care a anunțat prin vocea Gabrielei Firea că primarul vrea să majoreze prețurile.

Fostul city manager al Capitalei spune însă că nu poți crește prețul gigacaloriei doar să faci rost de bani

Recent, Sorin Chiriţă, fost city manager al Capitalei în fosta administrație PSD, spune însă că nu poți crește prețul la căldură pentru bucureșteni doar să faci rost de bani.

„Trebuie o minimă înţelegere a mecanismelor tehnice şi juridice pentru a rezolva problema tarifului la termoficare. Preţul gigacaloriei facturat pentru bucureşteni nu poate fi modificat, nu poţi creste preţul la populaţie doar ca să faci rost de bani”, a spus acesta într-o postare pe Facebook.

Cum trebuie făcută de fapt procedura dă stabilire a prețului pentru căldură în Capitală

Mai mult, el a explicat că există o întreagă procedură prin care se stabileşte şi se facturează preţul gigacaloriei, de care trebuie ţinut cont cu stricteţe în folosul comunităţii din București.

„Serviciul public de termoficare este delegat prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica Bucureşti (ADI Termoenergetica). Consiliul General a dat mandat Asociaţei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica să stabilească tariful pentru Producere, Transport şi Distribuţie.

Pentru ca primarul general să-şi exercite atribuţiile în domeniul Termoenergetic trebuie în primul rând să convoace AGA ADI şi să fie votat preşedinte al asociaţiei. Această hotărâre se depune la judecătorie şi doar după admiterea de către un judecător a cererii de modificare a noilor organe de conducere primarul general devine şi preşedintele asociaţiei. Aceste demersuri trebuiau făcute în prima lună după preluarea mandatului”, a mai spus Sorin Chiriţa.

De asemenea, de abia după a obţinut avizul ANRE, edilul Capitalei poate convoca Adunarea Generală pentru stabilirea tarifului de transport, distribuţie şi producere a energiei termice, în cadrul şedinţei stabilindu-se şi minimul de pierderi tehnologice.

„ Pentru că tariful aprobat a expirat în noiembrie 2020, timp de un an s-a mers ilegal fără tarif, după ureche. Pentru că situaţia s-a agravat neavând un tarif aprobat Compania Termoenergetica a solicitat ca pierderile tehnologice sau reale să le suporte primaria retroactiv din bugetul local”, mai transmite fostul city manager al Bucureștiului.

Ce se întâmplă după aprobarea tarifului

Se pare că de abia după aprobarea tarifului trebuie să vină și propunerea de majorare.

„După aprobarea tarifului, dacă primarul general încă în funcţie tot simte nevoia de a taxa populaţia (…) pentru ca să nu se piardă finanţarea nerambursabilă, obţinută cu muncă multă, propunerea de majorare trebuie să aibă la baza un studiu de suportabilitate aşa cum scrie în strategia de termoficare, acest studiu va putea stabili cât poate suporta populaţia din preţul total al tarifului de termoficare a ma spus acesta.

Apoi, după tot acest proces, se poate solicita de la Guvern un ajutor pentru plata gazelor în avans și pentru restanțe la subvenție. Acesta pare să fie singurul mod prin care prețul gigacaloriei poate fi schimbat.

„După ce ai toate documentele, tarif aprobat cu aviz ANRE şi calculul de suportabilitate a unei majorări pentru populaţie, poţi solicita Guvernului sume din fonful de rezervă sau împrumut din trezorerie pentru plata gazelor în avans pentru perioada iernii şi pentru restanţe la subvenţie.

Cum adresa transmisă guvernului de către primarul general a fost întocmită la mişto cu nişte sume din burtă pentru o subvenţie viitoare dar care încă nu se ştie care este neavând un tarif aprobat în AGA ADI. Pe lângă că adresa avea nişte sume la mişto şi care nu făceau obiectul pe capitolele unde guvernul putea aloca bani, pe capitolele eligibile primăria a solicitat 0 lei restanţe şi 0 lei plata gazelor în avans. Practic 0 lei a cerut, 0 lei a primit”, a conchis fostul city manager al Bucureştiului, Sorin Chiriţă.

Cookies