Prețul gigacaloriei în București, un nou motiv de zâzanie între Vlad Voiculescu și Nicușor Dan. USR îi face opoziție primarului

26 nov. 2021
126 Afișari
Prețul gigacaloriei în București, un nou motiv de zâzanie între Vlad Voiculescu și Nicușor Dan. USR îi face opoziție primarului
Prețul gigacaloriei în București, un nou motiv de zâzanie între Vlad Voiculescu și Nicușor Dan. USR îi face opoziție primarului

Prețul gigacaloriei în București, ce ar urma să crească cu 120 de lei, la propunerea lui Nicușor Dan, este un nou motiv de zâzanie între fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Nicușor Dan. USR îi face opoziție primarului în această privință. Totuși, edilul Capitalei explică modul în care a făcut aceste calcule, mai ales că ANRE a mărit încă de la final de octombrie prețul gigacaloriei produsă de ELCEN cu vreo 86%, și cu tot atât propune edilul creșterea prețului căldurii, chiar mai puțin. De asemenea, edilul Capitalei așteaptă ajutorul de la Guvern pentru această iarnă.

Ședință peste ședință vineri, 26 noiembrie, în CGMB, dar prețul gigacaloriei din București tot nu a fost stabilit. PSD îl refuză din start și USR nici nu vrea să audă de el, mai ales că PMB nu poate să acopere prea mult din această nouă sumă l în cazul în care nu primește ajutor de la Guvern.

Până una alta plătim prețul vechi la căldură, de 164 de lei, cu toate că prețul gigacaloriei produsă de ELCEN în București a crescut  la final de octombrie de la 176,55 lei la 329,41 lei, fără să luăm în calcul tariful practicat de Termoenergetica 

A, și între timp, vreo trei sute de blocuri din Capitală nu au apă caldă și căldură, înclusiv spitalele matei balș și Colentina din cauza unor avarii.

Ce spune Nicușor Dan despre creșterea prețului la căldură

Nicuşor Dan a transmis,vineri, după ședințele din primărie, că a propus creşterea de la 164 de lei la 280 de lei a preţului gigacaloriei suportate de către bucureşteni, însă varianta sa nu întrunește o majoritate de voturi în Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

„Am propus sa majoram pretul platit de bucuresteni (pentru gigacalorie) de la 164 de lei la 280 de lei. Fata de aceasta propunere, colegii din PNL si PMP o sustin, USR nu o sustine pentru moment si PSD e impotriva majorarii. Vreau sa fie clar, pana cand CGMB va da o noua Hotararea care sa stabileasca tariful pentru populatie, cetatenii vor plati 164 de lei/gigacalorie”, a a anunțat primarul.

Primarul a explicat că propunerea de majorare a pretului la gigacalorie se bazează pe trei motive. În primul rând este vorba de creşterea de preţ pe care o suportă de la 1 noiembrie şi românii care au centrale individuale. Apoi, al doilea aspect luat în calcul se referă la faptul că tariful nu s-a mai mărit deloc din 2011, adică de 10 ani.

Prețul gigacaloriei rămâne în prezent 164 de lei în București

Practic, prețul gigacaloriei rămâne în prezent 164 de lei în București și este în continuare unul dintre cele mai mici prețuri din țară. În restul orașelor valorile sunt cuprinse între 350 și 500 de lei, cu mult mai mult decât în Capitală, chiar dacă veniturile sunt mai mici la nivel național.

Nicuşor Dan a atras atenția că, înainte de scumpiri, preţurile în alte oraşe erau cuprinse între 200-280 de lei pe gigacalorie, în condiţiile în care în Bucureşti are în continuare prețul suportat de populaţie de 164 de lei.

”Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie”, a transmis edilul, adăugând că speră ca Guvernul să vină cu un sprijin în privinţa subvenţiei la căldură în București.

USR București ajune practic în opoziție pe acest subiect

USR București, aflat sub conducearea lui Vlad Voiculescu, face opoziţie primarului general în acest subiect cu privire la prețul gigacaloriei în București pe motiv că în scenariul propus Nicuşor Dan, bucureştenii ar plăti cu 70-80% în plus față de cât plătesc acu.

Vlad Voiculescu spune că USR nu susține primarul în acest subiect sensibil, pe motiv că „nici bucureştenii, nici Primăria Generală nu pot suporta sarcina grea a preţului crescut al energiei”. Fostul ministru al Sănătății spune că este „inadmisibil” ca primăria Capitalei să să nu obţină nicio susţinere din partea Guvernului în această privință.

USR are în Consiliul General 17 consilieri, adică al doilea grup ca număr de voturi. Practic, Nicusor Dan se bazeaza pe cele 17 voturi ale USR şi cele 12 ale PNL, în total, fiind 55 de consilieri. Inedit este faptul că PNL și PMP aprobă acest proiect propus de Nicușor Dan.

Reacția lui Vlad Voiculescu

„Şedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti este în curs. Primarul General tocmai a explicat propunerea sa de creştere a preţului pentru apa caldă şi căldura cu peste 70% pentru bucureştenii conectaţi la sistemul centralizat de termoficare. UN ADEVĂR SIMPLU. Un adevăr simplu pe care domnul primar nu l-a pronunţat în poziţiile sale este acesta: nici bucureştenii – sau cel puţin parte din ei, nici Primăria Generală NU POT suporta sarcina grea a preţului crescut al energiei.

În scenariul propus de către domnul primar şi respins de USR PLUS, bucureştenii ar plăti 70-80% în plus iar subvenţia plătită în plus de municipalitate pentru a acoperi diferenţa de preţ ar fi de 320 milioane lei, pe lângă cei 950 milioane lei cât se plăteşte în prezent. Pentru multe familii va fi prea mult, iar pentru Primărie este de negândit”, a transmis Vlad Voiculescu, vineri, pe Facebook.

Voiculescu cere sprijin de la Guvern

Liderul USR Bucureşti transmite că „este nevoie de sprijin de la guvern şi este inadmisibil ca Primăria Bucureştiului să nu obţină nicio susţinere din partea guvernului, aşa cum alte primării din ţară deja au primit.

„Este de asemenea nevoie de măsuri concrete pentru protecţia celor vulnerabili care nu pot suporta creşterea facturii în prag de iarnă – măsuri pe care primarul general trebuie să le prezinte şi este de asemenea nevoie de un plan concret de investiţii asumat de Primarul General”, a mai spus Voiculescu.

De asemenea, Vlad Voiculescu a prezentat cererile USR București pe acest subiect sensibil pentru  bucureșteni.

„Reiau aici – doar pentru aducere aminte – cererile făcute de USR Bucureşti în numele bucureştenilor faţă de Primarul General din comunicatul de acum o săptămână (punctul 2 a fost astăzi bifat de primarul general, au rămas punctele 1, 3 şi 4):

1. Să prezinte public ce sumă a obţinut de la Guvernul PNL pentru încălzirea bucureştenilor pentru această iarnă;

2. Să îşi asume public o strategie de ieşire din această criză, din care să reiasă clar la ce preţuri se pot aştepta bucureştenii pentru apă caldă şi căldură;

3. Să îşi asume public un plan de investiţii concret, etapizat cu termene, în care să fie incluse centrale de cvartal în zonele cele mai afectate de la capătul coloanei,  centrale care să fie operate în parteneriat şi cu fonduri de la primăriile de sector;

4. Să prezinte măsuri prin care persoanele vulnerabile să fie protejate de această criză a termiei, suplimentar faţă de ce oferă legea consumatorului vulnerabil”, a mai transmis Vlad Voiculescu.

Cookies