ARHIVA B365

Preţul gazelor naturale pentru clienţii noncasnici rămâne neschimbat de la 1 iulie

Astfel, preţul va rămâne la nivelul de la 1 aprilie, de 89,4 lei MWh, se arată într-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie, scrie mediafax.ro.

Potrivit calendarului de eliminare a tarifelor reglementate la gazele naturale, asumat de Guvern, preţul urma să crească de la 1 iulie la 109 lei MWh pentru consumatorii noncasnici.

Din datele furnizate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), nivelul estimat al preţurilor gazelor naturale pe plan european se situează în medie la circa 20 euro/MWh pentru trimestrul al treilea 2014.

De asemenea, preţul gazelor naturale din producţia internă aplicabil în prezent pentru clienţii noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, se plasează în intervalul preţurilor estimate la nivelul hub-urilor din Uniunea Europeană, atât pentru luna iulie 2014, cât şi pentru trimestrul al treilea.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat miercuri că populaţia şi micii consumatori vor plăti de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%, pentru că au crescut importurile de gaze din Rusia.

El a arătat că importul mai mare pentru luna iulie creşte ponderea gazelor aduse din Rusia în coşul de consum, astfel că preţul final va fi majorat cu 1,5% la firme şi cu 2,5% la populaţie.

„Este o decizie firească. Practic, convergenţa s-a realizat”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button