Traian Băsescu: Economia României a intrat în declin. Lui Ponta îi duduie economia, în cap

de:
14 aug. 2014
0 Afișari
Traian Băsescu: Economia României a intrat în declin. Lui Ponta îi duduie economia, în cap

Preşedintele Traian Băsescu a susținut o declaraţie de presă, joi, de la ora 18.00.

Ce a declarat președintele:

– Am mai vazut acest film, cu un guvern caruia ii duduia economia, si lui Ponta îi duduie economia, in cap

– În conformitate cu standardele UE, România a intrat în recesiune. Nu vreau să avem diferende pe definiţii. Vă invit să vedeţi definiţia pe care Eurostat o dă recesiunii. Indiferent ce definiţie ar folosi Dottore, eu dau definiţia Eurostat: Doua trimestre succesive cu scadere a cresterii economice fata de trimestrul anterior.

– Romania se afla in aceasta situatie chiar daca fata de anul 2013 are o usoare crestere economica, dar deja economia a intrat in declin si e unul de doua trimestre consecutive

– T1, cu o crestere negativa de 0,2% din PIB, si T2, crestere negativa de 1% fata de trimestrul 1 Asta in termeni tehnici inseamna ca economia a intrat in recesiune

– Cauzele sunt multe: In primul rand, generic vorbind, e proasta guvernare si impresia ca suntem guvernati pentru ca premierul merge la televizor unde vorbeste despre economie fara sa inteleaga ce se intampla in urma deciziilor pe care le ia. S-a facut o reducere a investitilor cu 22,5% fata de primul semestru 2013. A doua cauza e reducerea investitiilor straine directe, pe primele sase luni in scadere cu 10% fata de anul trecut. Si un semn major de alarma pe care l-am vazut in februarie 2009, cand au aparut datele statistice cu privire la luna octombrie 2008, cand duduia economia incompetentilor Tariceanu si Vosganian In iunie scaderea investitiilor straine directe e de 70%, chiar daca pe primul semestru avem 10%. O alta cauza este multitudinea de taxe introduse pe economie si populatie. Doua taxe insa au lucrat ca o frana pentru economie: taxa pe infrastructura, pe stalp, si taxa pe combustibil, de 7 centi, tranformati ii 11 centi, dupa aplicare TVA si inflatie. Acestea sunt principalele cauze ale franarii economiei.

– Anul trecut au avut o crestere exploziva pentru ca au venit la plata facturile lui Boc. Anul acesta nu au facut niciun mare proiect nou, pe primele sase luni absorbita a crescut cu numai 3% In principal acestea sunt cauzele pentru care economia a intrat in recesiune in conditiile in care inca mai pastreaza o usoara crestere pe primele sase luni fata de 2013.

– Subliniez ca pe trimestrul 2 Romania are cea mai mare scadere din UE, 1% tari care mai au scadere sunt Germania, cu 0,2% din PIB, Italia, 0,2, Cipru, 0,3, in rest toate tarile sunt pe crestere, dar Romania e singura tara cu o scadere de un procent.

– Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontista. Proasta guvernare e o realitate. A avut toate conditiile, stabilitatea macro preluata de la guvernul Boc, prin incompetenta si minciuna reuseste sa creeze din nou dezechilibre.

– E un semnal de alarma pe care il trag, am mai trait o data acest proces cu un guvern mincinos, al lui Tariceanu, si ne pregatim din nou sa intram intr-un astfel de proces de depreciere a situatiei macroeconomice.

– Inca nu e tarziu, inca se pot lua masurile adecvate intrarii in criza, dar criza e aproape, suntem in recesiune. Pe acest fond, astazi s-a lansat corul mincinosilor, al incompetentilor, cand premierul si incepand de azi cu toata forta si noii lor aliati in dezechilibrarea economica a tarii, Alianta Crestin Liberala, formata din PNL si PDL, cer convocarea parlamentului pentru reducerea CAS.

– Oameni buni, eu nu mai candidez si imi doresc reducerea CAS daca e posibil. Rectificarea arata ca nu sunt resurse nici macar pentru 2014, rectificarea a fost negativa, chiar daca el a spus poporului ca a facut una pozitiva. Au ascuns cifrele si au facut niste desene. Un desen fantezist si nu putea fi o rectificare pozitiva atat timp cat veniturile din impozitul pe salarii s-au realizat in proportie de 94,6%

– Veniturile din TVA s-au realizat in proportie de 94,3%, o neincasare de 1,49 mld lei la buget Veniturile din accize, in proportie de 97,4%, neincasare de 301 mil lei. Contributiile sociale, acolo de unde se platesc si pensiile, care si asa au buget deficitar cu 12,5 mld, s-au realizat in proportie de 98,3%, 478 mil neincasati fata de planificat.

– In aceste conditii ideea promovata – eu le-as spune la toti laolalta USL, asta sunt, Ponta, liberalii si PDL sunt USL. Liberalii au si candidatul la prezidentiale, fac politica pe care au facut-o alaturi de PSD, demagogie si minciuna, vor avantaje in campanie pe tema CAS. Nu avem resurse, vor sa-i amageasca pe cei din economie, reducerea CAS nu o fac pe seama partii incasate de angajat, lasa bani la companii.

– Reducerea CAS accelereaza intrarea in criza prin accentuarea masiva a deficitului la fondul de pensii Am vazut acest film pe pielea mea si ii avertize pe romani sa nu se lase pacaliti pentru ca daca se lasa pacaliti la anul ei vor plati costul naivitatii. Iesirea din criza se va face pe spinarea romanilor daca intram in criza. Nu am sa uit niciodata 2010 cu masurile impuse pentru a ne reechilibra dupa masuri propagnadistice care vizau castigarea alegerilor de Tariceanu si gruparea lui, caruia nu i-a fost mila de populatie. In mod egal, liderii marilor formatiuni politice de la putere si de la opozitie sunt la fel de iresponsabili si mincinosi, fie ca vorbim de Ponta, Iohannis sau Blaga. 

– Daca mizeaza ca dand un vot in parlament pentru a doua oara o sa tergiversez legea vreau sa va spun ca e e foarte putin probabil sa o pot face, nu am intors-o pe motive constitutionale, nu exista formulari care sa vizeze atacuri la constitutie. Ii avertizez sa nu se joace cu tara de dragul minciunii electorale, nu toate minciunile sunt acceptabile, cele prin care prabusesti tara, o bagi in criza, sunt inacceptabile. Altfel, pot sa minta si depinde cat ii suporta populatia. Eu consider ca momentul in care fac aceasta declaratie e nepotrivit, lumea e cu gandul la Sfanta Marie, la multi ani cu anticipatie tuturor, dar mi s-ar fi parut inadmisibil sa las acest avertisment pentru saptamana viitoare. O spun inca o data, in mod egal: PSD, PNL si PDL ii mint pe romani pentru a le lua voturile Ii mint pe cei din economie pentru a obtine bani de campanie, vor baga tara in criza, suntem doar in recesiune acum.

– Introducerea reducerii CAS va crea un gol de resurse mult prea mare in raport si cu celelalte obligatii asumate si spun public: daca se introduce reducerea CAS Romania pierde acordul cu FMI si UE, cu implicatiile care decurg de aici, credibilitate si top-up la proiectele europene. Mi-ar fi usor pentru ca eu imi predau mandatul inainte sa vina efectele unei astfel de masuri, dar vreau sa stie ca eu am spus populatiei ca este mintita acum. Sunt si solutii de revenire: anularea taxelor suplimentare si economia isi va da drumul din nou.

– Anularea taxei pe stalp, revenirea la vechiul pret al combustibilului ar ajuta economia sa inceteze sa mai gafaie. Acum trebuie facuta din nou sa respire normal. Nu reducerea CAS va avea acest efect, ci extragerea poverilor suplimentare.

– Vad ca si INS, care a lansat o minciuna prin omisiune revine si isi aduce aminte ca a folosit un formular standard din 2009. Cum e posibil sa ne spuna UE ca am intrat in recesiune si nu institutul de statistica al tarii noastre? E a treia institutie care capoteaza sub presiune politica, dupa Avocatul Poporului si CNA.

–  Ce a facut azi INS e ca scoaterea sigurantei la CNA, au scos si ei putin siguranta ca sa poata minti Victor Viorel. Au facut ce a facut si seful lor, au plagiat un formular din 2009 si de asta au omis sa spuna ca am intrat in recesiune.

Cookies