Preşedintele Senatului ASE: Casa Nanu-Muscel nu a fost dărâmată. ASE a salvat-o de la distrugere

de:
04 mai 2016
0 Afișari
Preşedintele Senatului ASE: Casa Nanu-Muscel nu a fost dărâmată. ASE a salvat-o de la distrugere

Președintele Senatului Universitar al ASE, prof. univ. dr. Pavel Năstase, a transmis, miercuri, mai multe precizări în legătură cu cele afirmate de fostul ministrz al Culturii, Vlad Alexandrescu,  la adresa Academiei de Studii Economice din București, precum și la adresa sa, în Scrisoarea deschisă către GDS: 

„1. Proiectul ‘Piața Romană, nr. 7’, la care se referă domnul Vlad Alexandrescu, este un proiect în execuție, finanțat de la bugetul statului, care are autorizație de construcție și cuprinde consolidarea, restaurarea și extinderea Casei Nanu-Muscel, clasificată în 2013 ca monument istoric, clasa B.

2. Asistăm, începând cu data de 01.04.2016, în urma intervenției în forță a fostului ministru Vlad Alexandrescu, la un șir de declarații calomnioase, false privind implicarea ASE în demolarea imobilului Nanu-Muscel din Piața Romană, nr. 7. Este total neadevărat, pentru că în realitate, așa cum este bine cunoscut, ASE a salvat acest imobil de la distrugere prin degradarea în timp.

La momentul declanșării acestei campanii calomnioase, conform situației de pe teren, imobilul a fost tratat ca monument istoric, fiind consolidat aproape în totalitate, iar decorațiunile și elementele constructive demontabile au fost preluate de constructor în ateliere de specialitate în vederea restaurării, urmând ca în conformitate cu contractul de execuție să fie readus la o stare cât mai apropiată de cea inițială. Nimic nu a fost distrus, nimic nu a dispărut în acest proiect de consolidare și restaurare a imobilului, lucrările efectuate până la oprirea șantierului fiind realizate conform proiectului ce a stat la baza autorizației de construcție. Nu se justifică, nu există temei pentru ca o persoană fie Vlad Alexandrescu să afirme că a oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel decât dacă este de rea-credință și urmărește interese necunoscute nouă.

Casa Nanu-Muscel nu a fost dărâmată (așa cum spune dânsul), dimpotrivă, conform autorizației de construcție a fost consolidată și urmează să fie restaurată. În final, aceasta va găzdui Muzeul ASE, expoziții de pictură și va fi deschisă publicului.

3. ‘Convocarea la ASE’ despre care vorbește domnul Vlad Alexandrescu este, din nou, o afirmație calomnioasă și injustă, eu nu l-am convocat pe domnul Vlad Alexandrescu la o ședință de ‘înfierare’ la ASE, ci pur și simplu în data de 18 aprilie 2016 am profitat de prezența dânsului în universitate cu ocazia Zilei Mondiale a Monumentelor și Siturilor și am încercat să-i ofer acele explicații pe care domnul Vlad Alexandrescu a refuzat să le primească atunci când a intrat în șantier, în fața camerelor TV și sub amenințări a declarat că oprește demolarea imobilului. Ca și atunci, și de aceasta data domnul Vlad Alexandrescu a refuzat un dialog pe această temă, foarte importantă pentru comunitatea academică a ASE. Prin urmare, această situație petrecută sub ochii întregii conduceri a ASE este catalogată de domnul Vlad Alexandrescu o ‘înfierare’ și nu o legitimă dorință de a dialoga, de a ne explica acțiunile, de a înlătura o confuzie gravă, un mesaj eronat transmis opiniei publice de către domnul Vlad Alexandrescu în calitate de Ministru al Culturii.

4. În calitate de fost rector, în perioada 2012-2016 nu am interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat, așa cum s-a exprimat dânsul.

5. În concluzie, consider că dacă domnul Vlad Alexandrescu ar fi acceptat dialogul cu mine și cu ceilalți colegi din conducerea universității, nu ar fi făcut aceste afirmații nefondate, care aduc mari prejudicii de imagine ASE.”

Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu a mers pe 1 aprilie pe santierul de la Casa Nanu-Muscel din Piata Romana si i-a cerut rectorului Academiei de Studii Economice din Bucuresti sistarea lucrărilor.

Cookies