Iohannis, în vizită la Institutul Cantacuzino: „Institutul trebuie salvat”

de:
13 mai 2015
0 Afișari
Iohannis, în vizită la Institutul Cantacuzino:

„Soarta institutului mă preocupă. Din acest motiv, m-am documentat, am solicitat informații și acum am decis să fac personal o vizită, să vorbesc cu oamenii de aici. Am avut mai multe discuții, am vrut să văd cum arată institutul și să încerc sî înțeleg care sunt problemele. Este o situație complicată, creată în ani de zile. După părererea mea, institutul Cantacuzino trebuie salvat și să funcționeze în continuare. Trebuie să știm ce vrem cu institutul, dacă ne lămurim, cred că vom găsi și soluții”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Specialistul cercetător Adrian Onu, cel care a demisionat de la conducerea Institutului, după ce guvernanții nu și-au onorat promisiunea, a declarat  că Ordonanța de Guvern prin care ar fi urmat să fie salvată instituția este blocată, după ce Ministerul Justiției a precizat că ajutorul de stat mai întâi trebuie notificat și abia apoi oferit.

„Ceea ce înseamnă că va mai dura cel puțin două luni, or după părerea mea Institutul nu mai rezistă până atunci. Este foarte bine că vine președintele României la noi, să dea un mesaj clar și din partea domniei sale”, a spus Adrian Onu, conform realitatea.net.

La finalului lunii aprilie, într-un proiect de Hotărâre de Guvern se arată că Institutul Cantacuzino priveşte un ajutor de stat în valoare de peste 33,8 milioane de lei, precum şi amânarea plăţii obligaţiilor fiscale.

„Pentru a nu se ajunge în situaţia în care Institutul Naţional de Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino” să intre în faliment, fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării sănătăţii populaţiei şi securitatea naţională a României, se impune reglementarea, în regim de urgenţă, a asigurării necesarului de lichidităţi pentru stinderea arieratelor Institutului Naţional de Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”, care au crescut semnificativ în perioada de criză economico-financiară, din cauza dificultăţilor cu care s-a confruntat întreaga economie”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

În proiect se mai precizează că în ultimii ani, ca urmare a încetării porducţiei de vaccin gripal şi a necesităţii menţinerii autorizaţiilor de fabricaţie emise de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Institutul Cantacuzino şi-a diminuat drastic posibilităţile de finanţare din venituri proprii, menţinându-şi costurile mari de funcţionare ale activităţii curente prin păstrarea unităţilor în funcţiune.

În plus, ajutorul de stat şi scutirea de la plată a obligaţiilor fiscale vine în condiţiile în care Institutul Cantacuzino este considerat instituţia naţională de interes strategic, în domeniul sănătăţii, care poate asigura vaccinurilor de urgenţă necesare populaţiei, generând o independenţă a României, din acest punct de vedere.

Cookies