ARHIVA B365

Klaus Iohannis, reacţie la ameninţările lui Putin: „Nu pot să ne intimideze”

„Recentele declaraţii din partea Federaţiei Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru că sistemul nu are absolut nicio legătură cu Rusia. Ele nu pot să ne intimideze. Dimpotrivă, aceste ameninţări fără bază reală reconfirmă faptul că abordarea noastră, de întărire a securităţii NATO ca reacţie legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre, este cea corectă”, a spus Iohannis în deschiderea unui eveniment care a avut loc la Palatul Cotroceni, transmite mediafax.ro.

Preşedintele a declarat că situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre nu a evoluat într-un sens pozitiv şi că provocările curente au un spectru mai larg „cu un complex de ameninţări pe care nu le puteam anticipa cu câţiva ani în urmă şi care fac mediul de securitate imprevizibil”.

„În Est, avem de-a face cu Federaţia Rusă mai activă, mai agresivă cu vecinii săi, care încalcă normele de drept internaţional şi care, prin acţiunile sale de militarizare a spaţiului Mării Negre, inclusiv în Crimeea ilegal ocupată, a afectat grav echilibrul de securitate la Marea Neagră„, a menţionat el, subliniind că mediul de securitate din Sud este instabil şi există ameninţări la adresa securităţii energetice şi cu atacuri cibernetice.

„În viziunea noastră, cele două dimensiuni ale securităţii europene, cea Estică şi cea Sudică, trebuie tratate sistemic, prin identificarea unor opţiuni, atât pentru creşterea securităţii şi a rezilienţei statelor europene, cât şi pentru proiectarea securităţii, democraţiei şi prosperităţii în vecinătatea noastră. Cred, aşadar, că trebuie să oferim soluţii integrate, care să aibă în vedere elemente de securitate şi umanitare şi care să abordeze, în primul rând, cauzele focarelor de insecuritate, nu numai consecinţele acestora”, este de părere şeful statului.

De asemenea, el a amintit de mandatul României la summit-ul NATO de la Varşovia, reiterând că ţara noastră va pleda inclusiv pentru o atenţie sporită acordată Mării Negre.

Iohannis s-a referit şi la anexarea ilegală a Crimeei de Federaţia Rusă, considerând că problema securităţii energetice a căpătat astfel o dinamică şi o semnificaţie nouă.

Preşedintele a participat la ceremonia de deschidere a unui program academic referitor la securitatea din regiunea Mării Negre organizat în baza colaborării instituţionale dintre Administraţia Prezidenţială şi Serviciul Român de Informaţii, prin Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul, în parteneriat cu Universitatea Harvard şi Universitatea Naţională de Informaţii din Statele Unite ale Americii.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat vineri România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o ameninţare la adresa Moscovei, relatează Reuters.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button