ARHIVA B365

Preşedintele IOHANNIS vine în Piaţa Universităţii. GALERIE FOTO de la consultări

UPDATE 16.01 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după consultarile de la Palatul Cotroceni cu reprezentanţi ai societatii civile, că niciun partid nu a venit cu o propunere de premier şi că majoritatea sunt de acord cu un guvern tehnocrat sau alegeri anticipate. El a promis totodată că va veni în Piaţa Universităţii, ca să discute cu oamenii. DECLARAŢIILE LIVETEXT AICI.

UPDATE 15.37 DECLARAŢIILE REPREZENTANŢILOR, după consultările de la Cotroceni LIVETEXT:

 

„Este nevoie ca preşedintele să nu uite că există riscul ca tragedia din Colectiv să se repete. (…) Este important să avem un Guvern curat, fără probleme penale, fără traseişti.” a declarat Mihai Dragoş (Consiliul Tineretului din România), după consultările cu preşedintele.

„Nu trebuie să ne grăbim să numim un premier, trebuie să avem un acord politic pe nişte teme, la care oamenii din piaţă să poată participa. Am sugerat ca revendicările lor să fie centralizate chiar de Administraţia Prezidenţială.”, a completat Nicuşor Dan (Asociaţia Salvaţi Bucureştiului).

„E mai bine ca preşedintele să asculte ce spune strada. Preşedintelui i s-a spus că e bine să vină în piaţă, va veni în piaţă, nu ştim exact când. Sorin Ioniţă, Expert Forum.

Preşedintele va veni în Piaţă, nu se ştie când, unde şi cum. Din motive lesne de înţeles. (…) Am cerut depolitizarea statului. L-am rugat pe preşedintele Iohannis să facă din societatea civilă un partener de discuţii. Preşedintele ne-a spus că, dacă vrem o altă clasă politică, să ne implicăm.” – Liviu Mihaiu.

„I-am cerut noului preşedinte să nu facă niciun compromis când numeşte premierul. Ar trebui să fie oameni care au dovedit că sunt competenţi în ce fac. Preşedintele a spus că ia în considerare un guvern tehnocrat sau alegeri anticipat. Vor mai avea loc consultări cu societatea civilă, aşa am recomandat şi noi. E nevoie să avem 6% pentru Educaţie, 6% pentru Sănătate, e nevoie de multe. Trebuie să aibă grijă ca oamenii să fie aleşi pe integrate”.

„Am propus diminuarea membrilor Parlamentului, votul prin corespondenţă făcut corect. Am adăugat şi că feţe noi nu vor avea acces pe televiziunile din România şi trebuie ca figurile noi din politică să fie văzute. Preşedintele a încurajat oamenii să intre în politică. (…)”-  Cristina Guseth, Freedom House

 

UPDATE 14.55: 20 de persoane protestează la poarta Palatului Cotroceni, deoarece nu se regăsesc pe lista reprezentanţilor societăţii civile care participă la consultări, informează Mediafax.ro. Printre ei se află jurnalistul Alexandru Cautiş şi solistul trupei Iris, Rafael, care a şi îmbrâncit un reprezentant al unui ONG. 

UPDATE 14.45:   Președintele Klaus Iohannis a declarat că întâlnirea cu reprezentanții societății civile este una atipică, generată de vremuri deosebite, în cadrul căreia poate prelua cererile acestora și le poate transmite mai departe partidelor politice în calitatea sa de mediator.

„Aceasta este o întâlnire atipică, pentru că vremuri deosebite produc rezultate deosebite, aceasta este speranța mea. Tragedia care a avut loc în clubul Colectiv a fost un declanșator foarte puternic pentru o adevărată revoltă, pentru o mișcare care a dus la căderea Guvernului. Eu cred că mișcarea cu care avem acum de-a face este mai mult decât o schimbare de guvern. Eu cred că este vorba de o schimbare de paradigmă și trebuie să recunosc că lumea, pe bună dreptate, așteaptă o nouă abordare a politicii, o nouă abordare din partea politicienilor. Am considerat că, în această situație, când strada a jucat un rol decisiv, când societatea civilă a formulat cereri, solicitări, abordări specifice, este foarte să avem această întâlnire”, a declarat președintele la începutul întrevederii cu reprezentanți ai societății civile, potrivit Agerpres.

Președintele a adăugat că vede întâlnirea ca pe una în care el primește idei, pe care el le poate transmite mai departe partidelor politice.

„Cred că este o modalitate foarte potrivită pentru a folosi președintele în calitatea lui de mediator”, a mai declarat președintele.

UPDATE 14.20: Preşedintele  Klaus Iohannis va susţine o conferinţă de presă, după consultările cu societatea civilă, anunţă surse Hotnews. Vom transmite declaraţiile LIVETEXT AICI, în jurul orei 15.

UPDATE 13.15: LISTA COMPLETĂ cu REPREZENTANŢII SOCIETĂŢII CIVILE care au fost invitaţi la Cotroceni (18 persoane):

– Adrian Despot, care a revenit asupra deciziei anunţate vineri dimineaţă după ce a fost sunat de preşedintele Iohannis

– Edmond Niculuşcă , presedintele ARCEN

– Liviu Mihaiu, Salvaţi Dunărea şi Delta

– Sorin Ioniţă, Expert Forum

– Cătălin Drulă, Asociaţia Pro Infrastructura

– Tudor Benga, CEO Okian

– Cristina Guseth, Freedom House

Nicuşor Dan, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul

– Ştefan Dărăbuş, HHC România

– Ema Stoica, studentă la Facultatea de Jurnalism

– Alexandru Bindar, Uniunea Studenţilor din România

– Claudia Postelnicescu, Iniţiativa România

– Clara Matei, Asociaţia Medicilor Rezistenţi din România

– Elena Calistru- Funky Citizen

– Mihai Dragoş, Consiliul Tineretului din România

– Horia Oniţă, Consiliul Naţional al Elevilor

– Andrei Cornea, GDS

Ionuţ Sibian, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

UPDATE:  „Pe adresa consultari@presidency.ro, au sosit, pana la termenul anuntat, un numar de 5.520 de mesaje, in care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestatilor, precum si din partea ONG-urilor”, precizeaza Administratia Prezidentiala.

Consultările vor continua vineri, începând cu ora 11.30, când la Palatul Cotroceni va sosi delegaţia UNPR. De la ora 12.30, urmează să discute cu preşedintele Iohannis şi reprezentanţii ALDE. Până în acest moment, nici UNPR şi nici ALDE nu au anunţat componenţa delegaţiilor, informează mediafax.ro.

Joi, Klaus Iohannis a anunţat în cadrul unei declaraţii de presă că va chema la discuţii şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi lideri reprezentantivi pentru protestatarii din ţară, care au ieşit în stradă în ultimele două zile. Ulterior acestui anunţ public, Administraţia Prezidenţială a precizat şi modalitatea în care doritorii se pot înscrie pentru a ajunge la întâlnirea cu preşedintele. Potrivit unor surse oficiale, numărul participanţilor la această rundă suplimentară de consultări va fi de aproximativ 20. Realitatea Tv anunţă că la ora 13.30 vor avea loc discuţiile cu reprezentanţii societăţii civile.

Astfel, Preşedinţia a anunţat ca au fost invitate „coaliţiile de organizaţii non-guvernamentale cu largă recunoaştere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie a.c, la o oră care va fi comunicată ulterior”. Mai mult, Klaus Iohannis „invită pe manifestanţi să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mişcările civice din ultimele zile”.

Potrivit unor surse oficiale, în primele ore de după anunţul oficial au fost transmise câteva sute de mailuri, atât de la ONG-uri, cât, în cea mai mare parte, de la persoane care se prezentau a fi „protestatari” în care se cerea prezenţa la consultările de vineri. Administraţia Prezidenţială nu a prezentat, public, criteriile pe baza cărora vor fi selectate aceste persoane. Termenul limită este joi, ora 24.00. Ulterior, va fi făcută o centralizare, iar persoanele care vor ajunge pe lista finală a celor care ar putea fi invitaţi vor fi verificate de către Administraţia Prezidenţială. De acest proces se va ocupa Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, condus de consilierul prezidenţial Andrei Muraru.

După acest anunţ oficial al Preşedinţiei, societatea civilă, reprezentată de mai multe ONG-uri, s-a mobilizat şi a transmis, public, o serie de propuneri şi revendicări preşedintelui. De exemplu, cinci ONG-uri semnează o scrisoare deschisă către preşedintele Klaus Iohannis în care îi propun „un set de măsuri fezabile şi neutre politic”, în timp ce alte liste cu revendicări circulă de Facebook, unde au fost create pagini intitulate „Partidul Colectiv”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button